Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Kyrkokören antog dansutmaning

NORA-SKOG · Published mar 4, 2021 at 09:15

Efter att ha sett många grupperingar dansa till den medryckande låten Jerusalema, kände Nora-Skogs Kyrkokör i Högakusten att det var dags att följa utmaningen. Den 22 februari samlades en del av medlemmarna i kören för att, under ledning av körledaren Annika Stockberg, öva in de nu för många, välkända stegen.

Att titta på diverse skärmar och kanske klappa lite i takt var markant enklare än att tillsammans försöka synka stegen så att alla sparkade åt rätt håll eller gick åt rätt håll. Det var långt mycket svårare än förväntat.

”Jerusalema” är en låt som är inspirerad av sydafrikansk kyrkomusik och med en touch av disco-housen. Texten är på zulu och är skriven av den 24-årige sydafrikaneske discjockyn och musikproducenterna Master KG och den kände singer-songwritern Nomcebo Zikode.

Musiken och dansen har spridit sig över världens alla hörn och variationerna har varit lika många som framträdandena.

Nu blev det dock Nora-Skogs kyrkokörs tur och inspelningen gjordes utanför Nora kyrka.

Då sången ”Jerusalema” också har en religiös anknytning kändes det viktigt för kyrkokören att göra sin ”challenge/utmaning framför Nora kyrka.

”Jerusalema lkhaya lami”(Jerusalem mitt hem). Låten går tillbaka till löftet om att Gud en dag skall befria jorden och människan från allt ont. En vacker tanke är att Jerusalem är en betydande plats för alla tre världsreligionerna.

Dock handlar låten idag mest om att ge hopp och livsmod under den rådande pandemin och utmaningen finns nu inom olika grupperingar världen över med syfte att dansen skall skänka glädje och för en bättre värld. Dansen skapar även den sammanhållning som så väl behövs just nu.

För filmandet och fotograferande samt för klipp och redigering stod Evelina Stockberg tillsammans med Emma Dahlund och Lisa Sandström samt Annika Stockberg.

Nora-Skogs kyrkokör utmanar nu andra körer och kyrkokörer att följa deras exempel i den virala succén ”Jerusalema dance challenge”.

Höns med prima formtopp inför påskfirandet

Snacket Så här vid påsk skall det ju ätas extra mycket ägg. Fågelinfluensa härjar ju på vissa ställen i Sverige. Kan det bli brist på ägg till Påsk? Kan en stor efterfrågan på ägg göra...

En skön Coronapromenad

Snacket En bild från en skön Coronapromenad mellan Brunflo och Brunfloviken