Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Johnny Löfstrand, ordförande för PRO Ångermanland, lyfter ljuspunkterna som finns under karantänlivet så här i coronatider. Foto: HENRIK JOHANSSON

Karantän utvecklar både tal- och skriftspråk

SOLLEFTEÅ - ÅNGERMANLAND · Published apr 23, 2020 at 15:15

Ytterligare en ensam kväll i karantän. Då kommer många funderingar på vad som händer med oss människor. Själv upptäckte jag någonting som heter Facebook.

Där hade jag en stor kunskapslucka men med hjälp från en god vän blev jag fast. ”Gör så här”, sedan ”så här” och vips var jag en stor entusiast till Facebook. Här träffade jag människor som jag inte haft kontakt med på många herrans år.

Nu plötsligt är vi vänner igen och vi skriver och berättar för varandra som aldrig förr och det utvecklar framförallt vår förmåga att skriva och att stava rätt. Jag är en stor vän av svenska språket med punkt, komma och stor bokstav i ny mening.

Kolla dina SMS så får du se! Jo,jo säger du, vi har ju skickat SMS och visst har även jag då och då skickat SMS. Nu är det dock så att mina fingrar inte lämpar sig för SMS. Dom klampar omkring som en elefant i glashus på det ytterst lilla tangentbordet. Jag har inga grova jobbarhänder, snarare skulle man kunna tro att jag varit barnmorska när man ser storleken på mina händer.

Inte tillstymmelse till Artros, dom är bara så klumpiga när dom kommer i närheten av telefonen. Att skriva ett SMS tar för mig flera minuter bara för att skriva ner några få ord.

Men hur gör dom, ungdomarna, som formligen springer på tangentbordet, hur ser dom att det blir just den bokstaven de tänkt sig. Och hur gör de unga tjejerna med sina ytterst väl manikyrerade naglar. Jättelånga och skulle passa bra på ett trädlevande djur som måste klättra. Hur går det till? Nu går det bra att sitta vi datorn och med ett normalt tangentbord skriva på Facebook. Tack till tekniken för det.

Vi lär oss också nya ord. Statsepidemiolog. Vem kunde stava till det före karantänen? Förresten, det finns egentligen inte, inte min dators stavningskontroll i alla fall. Vem kunde uttala det utan att snubbla på bokstäverna.

Ingen kunde väl heller tro att det ordet gick att sjunga, för det går ju egentligen inte. Men, en från Sollefteå kommen ordekvilibrist och rimmästare, Jacke Sjödin, lyckades till och med att sjunga statsepidemiolog och få in rim på det, till och med rim på Anders Tegnell. Kolla Youtube så får du se.

Vi har även lärt det nya ordet Corona som egentligen har med solljuset att göra. I och för sig har vi tillägget virus och kompletterat med Covid -19.

När jag vara barn fanns inte pandemier, det fanns bara epidemier. Vad är det för fel på epidemi. Vem visste att dom orden fanns före karantänen. Inte jag i alla fall.

Jag gillar inga sådana nya ord. Det finns två ord som jag önskat att jag aldrig hade behövt lära mig. Ja alla minns ju Tsunami. Ingen hade en aning om att det ordet fanns. Visst var det en del av oss som kunde ordet Bogvisir före Estoniakatastrofen men nu vet alla vad det är och att man kan tappa det.

Men vänner, håll ut, ring, SMS:a (ni som kan), skriv och prata med varandra men håll er ifrån varandra hur gärna ni än vill kramas. Det kommer en tid då vi får ta igen alla missade kramar.

Själevads kyrka är ett av Ångermanlands underverk

Snacket Själevads kyrka i Örnsköldsviks kommun. Själevads kyrka i det unika 8-kantiga formatet har röstats fram som Sveriges Vackraste Kyrka vid flera olika omröstningar i olika...

Karantän utvecklar både tal- och skriftspråk

Snacket Ytterligare en ensam kväll i karantän. Då kommer många funderingar på vad som händer med oss människor. Själv upptäckte jag någonting som heter Facebook. Där hade jag en stor...

Lämplig vårvintersyssla

Snacket Vårvinter är också en tid på året som det är läge att se över fågelholkarna. Tömma holkarna på gamla fågelbon och vissa kan nog också behöva en mindre eller större renovering. I...

Positiva tankar i en besvärlig tid

Snacket Dagligen matas vi av media med uppgifter om hur fler och fler drabbas av Coronaviruset och om att vi är en riskgrupp. Vi skall vara rädda om oss och inte i onödan utsätta oss för...

Dags för Rafnaträffen

Snacket Så var det åter dags för den årliga Rafnaträffen med årsmöte, vilket alltid sker under vecka 10. Samlingen ägde rum på Forskarcentrum Ramsele.   Det var många glada spelemän som...