Fredag 22 januari 2021

Nordsverige

Unikt foto av Norrböles skröcher. Några utrustade med boxhandskar, ”utifall att”.

Julskröcher´n snart glömd tradition

NORRBÖLE ANUNDSJÖ · Published dec 23, 2020 at 14:15

På bilden nedan ser man julskröcher´n innan dom gick runt till gårdarna på skrapdagskvällen för att skrämmas. ”Skrapdan” skräpdagen var dagen före julafton när det städades och fejades som mest i stugorna.                                     

 Bilden togs ”däri” Albin Jonssons ”gammbönninga” 1961.

 Där hjälptes de åt med att spöka ut sig till riktiga monster. De såg alltid till att ytterdörren var låst och att gardinerna var väl fördragna. Det var lockande men inte alls ofarligt för oss yngre  att försöka kika in mellan gardinspringorna.

 Hans Erik Johansson (fotografen) blev infångad av dem ett år och inslängd i en mörk jordkällare, (spruthuset ”uppi To”).  Men som tur var glömde de bort att regla dörren från utsidan.

 Jag minns att det blev ett ”oherrans liv” i huset när de kom inklampandes i farstun och bankade  på köksdörren. Vår hund Rita reste ragg, skällde och visade hela sitt vassa garnityr mot de suspekta besökarna. Själv såg jag till att hålla  mig på ett behörigt avstånd.

 Det har runnit mycket vatten under Norrböles gamla stenbro sen dess.                           

Men promenerar du där i mörkret på drottningens födelsedag den 23 december, se dig då och då över axeln, ”utifall att”.

Strålande skön solnedgång i vinterlandskapet

Snacket Blott fem minusgrader och ett snöigt landskap i Brunflo. Då bjöd himlen på ett vackert skådespel vid solnedgången.

När elgitarrerna gjorde entré i byn - via posten

Snacket Min första ”hårresande” musikupplevelse var 1959. Ut ur radions högtalare strömmade något så bra, att jag rös på hela ryggen av välbehag. Låten var King Creole och sjöngs av Elvis...

Försupen akademiker finner Gud

Snacket I tonåren satt jag vid en vidsträckt sjö i finska Lappland med finsk öl i näven, Lapin Kulta vad annars, och betraktade solnedgången som smekte vattenytan innan den sjönk ner i...