Lördag 17 november 2018

Nordsverige

Ingenting är omöjigt. Det inspirerade tidigare alpina stjärnan Thomas Fogdö, idag verksam som idrottspsykologisk rådgivare, om och bjöd på många goda exempel från sitt eget liv. Foto: ANN-SOFIE INGMAN

Inspirerande om att se möjligheter

ÖRNSKÖLDSVIK · Published okt 25, 2018 at 09:15

Ingenting är omöjligt bara vi vågar att anta utmaningarna. Det är en livsvisdom som vi tar med oss i verksamheten inom PRO efter distriktets Framtidskonferens den 10 oktober.

Det var den tidigare alpina stjärnan Thomas Fogdö, idag verksam som idrottspsykologisk rådgivare, som förmedlade den positiva hållningen och bjöd på många goda exempel från sitt eget liv.

Han lyfte också på förlåten till begreppet ”vinnarskalle”. Vad är det egentligen?

Thomas Fogdö svarade sedan och gav ytterligare ord på vägen. Det är inte frågan om något medfött utan handlar om passion, självförtroende och att se möjligheter, men även att ta stöd i gruppen. Det finns med andra ord stora förutsättningar för PRO som vinnarskalle.

Eftersom vi i planeringen av konferensen vid sidan av medlemsutveckling och peptalk även lyft hälsa och IT som viktiga framtidsfrågor fanns det inspiratörer på plats även på dessa områden.

Jonas Boström jobbar med projektet Vård Design. Där har de vänt på perspektivet och fokuserat på att försöka förstå individen bakom en åkomma, helt enkelt blanda in den som behöver vård i samtalet kring diagnostiken, istället för som idag där man ägnar sig åt att mäta och diskutera över huvudet på den som är patient.

En lika omvälvande som intressant tanke. Vi kan bara önska lycka till med förankringen inom vårdapparaten. Med Thomas Fogdös föreläsning i färskt minne är vi förstås inne på att allt är möjligt, det är bara en tidsfråga.

Tredje man att lyfta blicken var Peyman Vahedi, framgångsrik rektor på Kramforsskolan. Han visade hur ny teknik varit ett värdefullt redskap i arbetet med att förenkla skolans administration.

Hans berättelse gav bitvis hissnande historier om vart vägen bär i den digitaliserade världen. Personligen tänker jag fortfarande på den lilla film han visade som en elev gjort kring en skoluppgift. Nu drömmer jag om att vi gör en om PRO Ångermanland. Och drömma ska vi på resan göra mot nya mål. I drömmarna vävs nya idéer för framtiden.

Innan dagen var till ända fanns och en rad informationsstationer att besöka.

I en av dem bjöd Eva Coos Berglund från region Västernorrland på information om 1177, i en annan fanns Britta Håkans och berättade om det nya hälsoprogrammet som riks tagit fram. IT-gruppen gav goda och handfasta råd och Gunn Norberg och Lennart Arnlund pratade konceptföreningar.

Responsen från deltagarna var entydig: En lyckad och inspirerande dag!

Hösten bara fortsätter

Snacket Fina höstdagar kommer och går, alla är de värt att ta var på. Det är kanske då naturen är som grannast och mest färgrik.

En afton med nygamla sångare i Isladan

Snacket I Isladan i Bjästa den 11 oktober kom 12 damer och 6 herrar indansande till Sara Karlssons hurtfriska pianotoner i en Klöversnoa av Ted Gärdestad. PRO Bjästas kör New Old Singers...

PRO Mos medlemsmöte

Snacket Medlemmar i PRO Mo samlades för medlemsmöte på MIK:s klubbstuga i Moliden onsdagen den 17/10. Ordförande Ernst Bergman hälsade alla välkomna . Dagordningen för mötet genomgicks...

Inspirerande om att se möjligheter

Snacket Ingenting är omöjligt bara vi vågar att anta utmaningarna. Det är en livsvisdom som vi tar med oss i verksamheten inom PRO efter distriktets Framtidskonferens den 10 oktober. Det...