Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Genombrottet för Kjell Scherman

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 6, 2021 at 09:15

Musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik sjunger Lill Lindfors om. Så är det i allra högsta grad för den alltid lika glada musikanten Kjell Scherman, som på 50-talet roade sina klasskamrater varje vecka under roliga timmen.

Först på Örnsköldsskolan, innan familjen Scherman flyttade till Nordanås 1956 och Kjell bytte till Krokstaskolan där han dessutom fick sjunga på skolavslutningar och i skolkören, som musiklärare Rune Kallin ledde.

1960 åkte Kjell till Stockholm på en skolkonferens på Trädgården. Där fick han hoppa in och sjunga med i en lokal orkester. Kjell fick blodad tand och när han kom hem fick han stöd av sin far då han ville bilda popbandet ”The Jacks”. Grabbar i skolåldern ville på den tiden ta efter The Shadows i England som var ett gitarrbaserat popband åt självaste Cliff Richard.

Utan en förstående och stöttande pappa hade det inte blivit någonting av det hela. Efter att Kjell fått in fyra killar vilka också brann för popmusiken blev det mycket utgifter för inköp av scenkläder, instrument och musikanläggning.

Yngst i popbandet var gitarristen Kent-Åke Enström född 1949 för vilken man var tvungen att söka dispens vid spelningarna på offentliga danser.

Med kompgitarristen Lasse Närvä, elbassisten Torkel Andreasson och stjärnskottet Ove Lundberg på trummor kunde vokalisten Kjell Scherman ställa upp i en pop-festival på Faxen i Ramsele i konkurrens med Hasse Lundgrens från Örnsköldsvik, The Mosquitos från Junsele och Bosse Sundbergs från Sollefteå.

The Mosquitos drog det längsta strået i den stentuffa tävlingen där The Jacks valde att bidra med jazzlåten ”When the saints go marching in” och schlagern ”Fröken Johansson och jag”.

I vokalisttävlingen vann Maj-Lis Wallin i Hasse Lundgrens medan det blev jämnt skägg mellan Kjell Scherman i The Jacks, Kerstin Granberg i Bosse Sundbergs och Britt-Marie Olofsson i The Mosquitos.

I Karl Schermans stöttning av sonen ingick skjutsar med Mercedesen, som drog en släpvagn med en påbyggnad för instrument och spelanläggning. Att det var The Jacks som var i farten syntes vida omkring med den svartmålade texten på orkesterlådan.

Allting har ett slut och på våren 1964 avvecklades ”The Jacks” och bandmedlemmarna gick åt skillda håll. Nu var det inne med orkestrar med en eller två saxofonister och så bildades Schermans med saxofonisten ”Jojjen” Jägbring, vokalisten Kjell Scherman, gitarristen Kent-Åke Enström och trummisen Ove Lundberg.

Musiken tog överhand för Kjell Scherman som hoppade av nyårsrevyerna efter tre oförglömliga år på Folkan i Erik Thörnqvists revygäng med primadonnan Ingegerd Ehn i spetsen.

Glansdagarna för The Jacks var över efter dryga tre år i början på 60-talet, men minnena lever kvar från tiden då spelargaget låg på 100 kr per bandmedlem och reseersättningen på 5 kr milen som gick till bandets chaufför Karl Scherman, den stöttande föräldern.

Höns med prima formtopp inför påskfirandet

Snacket Så här vid påsk skall det ju ätas extra mycket ägg. Fågelinfluensa härjar ju på vissa ställen i Sverige. Kan det bli brist på ägg till Påsk? Kan en stor efterfrågan på ägg göra...

En skön Coronapromenad

Snacket En bild från en skön Coronapromenad mellan Brunflo och Brunfloviken