Måndag 14 juni 2021

Nordsverige

Gåva till minne av Lundeoffren

KRAMFORS · Published jun 4, 2021 at 08:15

Dramatiska händelser i våra trakter som satt djupa spår, är både trolldoms-processerna och skotten i Lunde 14 maj 1931.

Som släktforskarförening stöter vi på människor som på olika sätt, har en anknytning till dessa händelser. Föreningen bestämde sig tidigt för att hedra Lundeoffrens minne genom att göra antavlor över dem.

Här följs personen bakåt i tiden och vi ser namn på män och kvinnor som fötts och bott hela sina liv i bygden, men också tecken på den stora inflyttning vi hade till Gudmundrå under sågverksepoken, där Värmland är ett landskap som mött stor utflyttning.

Förutom de fem som dödades av militärens kulor, finns även en antavla över Tore Andersson Alespong.

Det allra sorgligaste i att teckna ner människors livsöden är när man upptäcker att endast ett fåtal av de fem unga människor som miste livet i Lunde, hunnit bilda familj och få barn.

De var så unga och deras liv hade precis börjat, när det avslutades på värsta möjliga sätt.

Inga-Lill Nilsson från Lunde Folkets hus, tog emot gåvan från Ådalens släktforskarförenings ordförande och ledamot, vid 15-tiden fredag 14 maj, 90 år efter skotten.

Är detta månne Kramfors egen rekordstora stubbe

Snacket Är det här Kramfors största stubbe? Svårt att veta, men stor är den. Närmare bestämt cirka 1,5 meter i diameter. Trädet fälldes som ett led i den upprättade trädvårdsplanen på...

Tre raska ekorrar står för fönsterunderhållningen

Snacket Vilopaus i dagens underhållning utanför våra fönster, Södergård, Brunflo, Jämtland. Tre ekorrar far runt som ”galningar” och leker ”tafatt” i träden, och hoppar mellan träden med...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport