Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Fyra akter musik med Skogsfalke

ÖRNSKÖLDSVIK · Published aug 31, 2019 at 13:15

Den 22 augusti gästade Skogfalke Kom In. På pricken 18 månader sedan sist. De kom med både gammalt och nytt. Timmen på Kom In kan indelas i fyra akter.

I första akten sjöng Siw Norrman tre sånger till Lars Erik Larssons ackompanjemang på klaviaturen. I högt tempo sjöng Siw från Svedjeudden ”När alla drömmar slår in”, ”Riktiga vänner” och ”Så vitt du vet det”. Visst Siw har ni publikens hjärta som klappar extra hårt för Skogsfalke från Björna.

I andra akten så kom det fram fyra kompositioner på dragspel av Lars Erik Larsson, som metodiskt berättade bakgrunden till var och en.

Det är en gåva att ur vardagen kunna få ned händelserna till musik. Hur hambon Kärringhalkan och Utkastarsnoan kom till drar ned skratt överallt där Skogsfalke drar fram. Inget undantag på Kom In.

I akt tre föll strålkastarna på en bondjänta från Björna. Siw Nilsson är född på en bondgård på Svedjeudden utanför Långviksmon. Det fick vi veta när hon till sin tolvsträngade gitarr sjöng ”En country jänta”.

Siwan gör rätt för namnet då hon plockar fram ”Tunna skivor” och ”Slit och släng”. Då blev det fart på golvet framför Skogsfalke med ett dansande par från Björna/Trehörningsjö. Om inte förr, så förstod vi då Skogfalkes popularitet på hemmaplan.

Den fjärde akten blev en hyllning till gitarrspelet. Lars Erik Larssons Fender från tiden i Telecaster kom fram då man inledde med ”Estonia” som kom till på en av Lars Eriks resor till Tallinn. Av Guitar boogie, blev det ”Getar boogie” för att Lars Erik är född på en fäbodvall. Att Skogsfalke rör sig i gränslandet till dansbandsmusik förtydligades i de två avslutande låtarna ”En gitarr” av Lasse Stefanz och ”Min gitarr” av Sven-Ingvars.

De flesta dansbanden är låsta till sina förinspelade bakgrunder. Så är inte fallet för Skogfalke. De kan bjuda på improvisationer, som när en dam på Kom In ville höra ”Drömmen om Elin”. Lars Erik Larson och Siw Norrman kunde glädja publiken med Calle Jularbos vals, efter en kort fundering.

Ja, så vitt ni vet det i Skogsfalke, vill vi som var på Kom In ha tillbaka er igen. På annat sätt kan jag inte tolka applåderna ni fick.

En användbar och tidig primör att avnjuta

Snacket Nu är det hög tid att använda det rabarber som finns i trädgårdarna. Det finns så mycket gott man kan göra med denna läckra och lättodlade grönsak. Paj, saft, sylt, kompott och...

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...