Söndag 20 oktober 2019

Nordsverige

Fyra akter musik med Skogsfalke

ÖRNSKÖLDSVIK · Published aug 31, 2019 at 13:15

Den 22 augusti gästade Skogfalke Kom In. På pricken 18 månader sedan sist. De kom med både gammalt och nytt. Timmen på Kom In kan indelas i fyra akter.

I första akten sjöng Siw Norrman tre sånger till Lars Erik Larssons ackompanjemang på klaviaturen. I högt tempo sjöng Siw från Svedjeudden ”När alla drömmar slår in”, ”Riktiga vänner” och ”Så vitt du vet det”. Visst Siw har ni publikens hjärta som klappar extra hårt för Skogsfalke från Björna.

I andra akten så kom det fram fyra kompositioner på dragspel av Lars Erik Larsson, som metodiskt berättade bakgrunden till var och en.

Det är en gåva att ur vardagen kunna få ned händelserna till musik. Hur hambon Kärringhalkan och Utkastarsnoan kom till drar ned skratt överallt där Skogsfalke drar fram. Inget undantag på Kom In.

I akt tre föll strålkastarna på en bondjänta från Björna. Siw Nilsson är född på en bondgård på Svedjeudden utanför Långviksmon. Det fick vi veta när hon till sin tolvsträngade gitarr sjöng ”En country jänta”.

Siwan gör rätt för namnet då hon plockar fram ”Tunna skivor” och ”Slit och släng”. Då blev det fart på golvet framför Skogsfalke med ett dansande par från Björna/Trehörningsjö. Om inte förr, så förstod vi då Skogfalkes popularitet på hemmaplan.

Den fjärde akten blev en hyllning till gitarrspelet. Lars Erik Larssons Fender från tiden i Telecaster kom fram då man inledde med ”Estonia” som kom till på en av Lars Eriks resor till Tallinn. Av Guitar boogie, blev det ”Getar boogie” för att Lars Erik är född på en fäbodvall. Att Skogsfalke rör sig i gränslandet till dansbandsmusik förtydligades i de två avslutande låtarna ”En gitarr” av Lasse Stefanz och ”Min gitarr” av Sven-Ingvars.

De flesta dansbanden är låsta till sina förinspelade bakgrunder. Så är inte fallet för Skogfalke. De kan bjuda på improvisationer, som när en dam på Kom In ville höra ”Drömmen om Elin”. Lars Erik Larson och Siw Norrman kunde glädja publiken med Calle Jularbos vals, efter en kort fundering.

Ja, så vitt ni vet det i Skogsfalke, vill vi som var på Kom In ha tillbaka er igen. På annat sätt kan jag inte tolka applåderna ni fick.

Blommornas dag hos Arnäs trädgårdsförening

Snacket Den 24 augusti arrangerades ”Blommornas dag”. Det är en aktivitet som funnits med i programmet under nästan alla år sedan föreningen startades. Blommor samlas in från medlemmarnas...

Livaktiga Svedje IF bjuder upp till dans återigen

Snacket I Gideå ligger Svedjestugan som Svedje IFs klubbstuga kallas. Ute på landet är det inte bara att ropa på andra, utan här måste man ta tag i saker själva. Nu har föreningen väckt...

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.