Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Friluftsgudstjänst i Skogs kyrka

SKOG · Published aug 12, 2020 at 10:15

Skogs kyrka ligger vackert belägen längs med den gamla Europaväg 4 och med utsikt över Storsjön.

Platsen för friluftsgudstjänsten, den tjugosjätte juli, var på udden nedanför Skogs kyrka och nära Storsjöns strand.

Vädret visade sig från sin bästa sida. Vinden ven i björkarna som omgärdade platsen och ett rogivande kluckande från Storsjön låg som en ljudkuliss genom hela gudstjänsten.

Inför den välbesökta gudstjänsten, hade kyrkvaktmästaren Kent iordningställt platsen och placerat ut vackra blommor i vaser. Gudstjänstens tema för dagen var: ”Jesus förhärligad” och leddes av prästen Esa Snaula som tjänstgör i Nora-Skogs församling. Kyrkvärdarna Gunilla och Stina läste dagens texter med inlevelse.

För musiken stod kantor Annika Stockberg och vid sin sida hade hon sin man Pär- Åke Stockberg. Han spelade med i psalmerna på sopran- och altsaxofon samt framförde solonummer tillsammans med sin hustru Annika. Det var:
Beethovens ”Guds lov till naturen”, den traditionella ”Amazing grace”
Huagy Carmichaels ”Skylark” och Taubes ”Änglamark”.

Mitt i ett smäktande saxofonsolo i låten ”Skylark” passerade tre canadagäss strax ovanför vattenytan. Stunden stannade och frös i det närmaste till is – ytterst sinnligt. 

Kanske var det ett sådant ögonblick som prästen beskrev: ”när det gudomliga bryter in i vår verklighet”. Just en sådan känsla fick jag själv där vid Storsjöns strand med musiken inramad av vacker miljö och fåglarnas trumpetande.

”Kyrkkaffet”, den här gången, intogs ur gudstjänstdeltagarnas medhavda fikakorgar och inmundigades på platsen för gudstjänsten. Det blev en liten stund för social gemenskap innan alla deltagare bröt upp.

Snacket Luktärten är en väldoftande sommarfavorit i de svenska trädgårdarna som därtill ger ett sprakande färginslag. Lättodlad och odlingsvärd har den gjort sig omtyckt i generation...

Seniorerna tränar med distans i Bollstabruk

Snacket Tisdagsgruppens Seniorer, som styrketränat under många år i Bollstahallens gym, fick som många andra ta en paus i mars då Coronaviruset började breda ut sig. Vanligtvis skulle...

Nu är det gjort höst i Vika

Snacket I Skorped finns en badplats som man ställer i ordning inför sommar och vinter. Efter att skolorna har börjat på höstterminen och kylan kommer så ställer man för vintern. Alla...

Färgsprakande show i Gullänget

Snacket Det blev en färgsprakande säsongavslutning av ”Sommarmusiken” i Gullängets kyrka den 27 augusti med ”Klingande känslor” framförda av sopranerna Gunilla Magnusson och Ania Winek...