Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Fredrik Sahlen värmer upp nordsvensken Dans Emil. Det har blivit några starter för den duon. Foto: PRIVAT

Fredrik Sahlén tog tränarlicensen

HEMLING · Published okt 2, 2018 at 01:15

Ungdomar, som 18-årige Fredrik Sahlén växer inte på träd. En landsortspojke från Hemling.

När Fredrik kom upp i skolåldern började han som många andra grabbar med fotboll.

Som 11-åring fick han en skriftlig inbjudan från Solängets ponnytravklubb att komma och prova på. Fredrik hade vuxit upp med hästar hos morfar Gunnar Kristoffersson i Remmarbäcken. Därför tog han chansen. Så framgångsrikt att han tog licens för ponnytrav hösten 2013. 

När jag ber Fredrik berätta om sitt hästintresse framträder en ödmjuk tacksamhet till morfar Gunnar som lärt ut mycket om hästar.

2014 fick Fredrik frågan om han ville låna den otränade 12-åriga ponnytravaren Nameless. I Remmarbäcken selade morfar på en av sina nordsvenskar och Fredrik ponnyn Nameless för att köra ut på skogsbilvägarna.

Sitt första kvallopp på Solänget gjorde Fredrik 23 juni 2015. Den första tävlingen skedde 30 juni i Lycksele. Det blev därefter två tredjeplaceringar och två femte placeringar.

Efter åtta starter kände Fredrik att det här var hans sport och ville gå vidare till travkusk. Han anmälde sig därför till en kuskutbildning på Solänget.

Olika omständigheter gjorde att blev det ett uppehåll på två år. Morfar erbjöd sig låna ut nordsvensken Dans Emil. Fredrik nappade direkt och började travskolan som måste klaras av med ett godkänt teoriprov och tio godkända provlopp, vilka Fredrik klarade galant. 

I januari i år hämtade Fredrik ut travlicensen. Även kurskamraten Emilia Hägglund Norrvästansjö fick sin licens

För att få köra travlopp krävs också en godkänd tävlingsdräkt, vilket Fredrik skaffat.

Han har själv talat om vilka färger han vill ha på sin hjälm och överdel. Byxorna måste alltid vara vita.

När du någon gång tittar på trav och ser en körsven som har blåvit överdel vilket det står ”J S Bygg AB” och Hemling så är det Fredrik Sahlén du ser.

Med stolthet i rösten berättar Fredrik att han tidigare under dagen på Dannero gjorde fjärde starten med Dans Emil. Det blev en femteplats och 2100 kr trots en kort galopp. Fredrik vill med Dans Emil visa sin tacksamhet till morfar och sina föräldrar som ställt upp för honom.

Fredrik går tredje året på bygglinjen på Parkskolan och hoppas att skolan har förståelse om en hästägare ber honom köra ett travlopp under skoltid.

Fredrik Sahlén kanske blir nästa stjärnkusk på Solänget. Intresset och förutsättningarna finns där.

Många nya i styrelsen för HSB Tjäderby i Bredbyn

Snacket HSB i Bredbyn ligger väldigt centralt vid toget, med bara knappt hundra meter till de närmaste grannarna Hälsocentral och tandläkare och nära till matvaruaffärer. De två...

Fiskafänge under Anundsjörundan

Snacket För artonde året åkte flera hundra besökare runt i Anundsjö och besökte i första hand bygdelokaler i byarna där det visas hantverk, konst och man kan smörja kråset med gofika,...

Tröstefull dröm om vännen

Snacket En man berättar för mig hur han för någon tid sedan förlorade en kär och avhållen vän. De hade känt varandra sedan barndomen. På äldre dagar blev de som bröder. De hade en...