Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Förtrollande folkvisor i solgass

GULLÄNGET · Published jul 16, 2020 at 15:15

Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstunder på tisdagseftermiddagarna utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka har rönt stor uppskattning bland den stadigt återkommande publiken på mellan 30 och 50 pensionärer.

Arrangörerna har inte vågat slå på stora trumman, då det finns ett tak på 50 personer för en folksamling, på grund av att Coronaviruset härjar envist kvar månad in och månad ut.

Från att ha tänkt köra sju gånger fram till midsommar har nu PG Forslund PRO Kultur och Susanne Kallin Svenska kyrkan flaggat för en fortsättning i augusti. Inget datum är ännu spikat, men med största sannolikhet kommer idéerna att förverkligas till allas glädje.

Under våren och försommaren har Ronnie Sahlén, Andreas Nilsson, Lina Sundqvist två gånger, sånggruppen Mixen och Pär-Åke Stockberg bäddat rejält inför finalen den 23 juni med vokalisten Ewa Bylin, som med trolsk röst inledde med ”Visa vid midsommartid” till pianospel av Anders Bergquist och på kontrabas Niclas ”Pebbe” Vigren.

Ewa Bylin i blommig långklänning tog i den gassande solen av sig skorna och sjöng en blandning av visor och jazz under den stipulerade tiden på 45 minuter. Hon gör sig lika bra i båda genrerna och ingen lämnas oberörd av hennes känsliga sångröst som tränger in under skinnet och rakt in i själen.

Starkast intryck gjorde Evert Taubes visa ”Änglamark” som på sin tid blev ett inlägg i den svenska debatten för att rädda Vindelälven från exploatering.

Jazzälskarna fick sin beskärda del i klassiker som ”Almighty God”, ”All of me”, ”Social call” och ”Summertime”.

På svenska förutom ”Visa vid midsommartid” och ”Änglamark” sjöng Eva Bylin Hasse och Tages ”Att angöra en brygga” och Povel Ramels ”Följ mig bortåt vägen”.

Det var bara att luta sig bakåt i stolen och njuta av den vackra musiken i det vackra vädret. Att det blåste gjorde ingenting.

Det fläktade bara så skönt och efter att kaffevagnen var länsad på alla godsaker och stolarna bortburna var allt över för den här gången, men Svenska kyrkan har ett digert utbud av sommarmusik så ta tillfället i akt och kom och lyssna på duktiga musiker under sommaren i Örnsköldsviks kommun.

En användbar och tidig primör att avnjuta

Snacket Nu är det hög tid att använda det rabarber som finns i trädgårdarna. Det finns så mycket gott man kan göra med denna läckra och lättodlade grönsak. Paj, saft, sylt, kompott och...

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...