Torsdag 21 januari 2021

Nordsverige

Förtrollande folkvisor i solgass

GULLÄNGET · Published jul 16, 2020 at 15:15

Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstunder på tisdagseftermiddagarna utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka har rönt stor uppskattning bland den stadigt återkommande publiken på mellan 30 och 50 pensionärer.

Arrangörerna har inte vågat slå på stora trumman, då det finns ett tak på 50 personer för en folksamling, på grund av att Coronaviruset härjar envist kvar månad in och månad ut.

Från att ha tänkt köra sju gånger fram till midsommar har nu PG Forslund PRO Kultur och Susanne Kallin Svenska kyrkan flaggat för en fortsättning i augusti. Inget datum är ännu spikat, men med största sannolikhet kommer idéerna att förverkligas till allas glädje.

Under våren och försommaren har Ronnie Sahlén, Andreas Nilsson, Lina Sundqvist två gånger, sånggruppen Mixen och Pär-Åke Stockberg bäddat rejält inför finalen den 23 juni med vokalisten Ewa Bylin, som med trolsk röst inledde med ”Visa vid midsommartid” till pianospel av Anders Bergquist och på kontrabas Niclas ”Pebbe” Vigren.

Ewa Bylin i blommig långklänning tog i den gassande solen av sig skorna och sjöng en blandning av visor och jazz under den stipulerade tiden på 45 minuter. Hon gör sig lika bra i båda genrerna och ingen lämnas oberörd av hennes känsliga sångröst som tränger in under skinnet och rakt in i själen.

Starkast intryck gjorde Evert Taubes visa ”Änglamark” som på sin tid blev ett inlägg i den svenska debatten för att rädda Vindelälven från exploatering.

Jazzälskarna fick sin beskärda del i klassiker som ”Almighty God”, ”All of me”, ”Social call” och ”Summertime”.

På svenska förutom ”Visa vid midsommartid” och ”Änglamark” sjöng Eva Bylin Hasse och Tages ”Att angöra en brygga” och Povel Ramels ”Följ mig bortåt vägen”.

Det var bara att luta sig bakåt i stolen och njuta av den vackra musiken i det vackra vädret. Att det blåste gjorde ingenting.

Det fläktade bara så skönt och efter att kaffevagnen var länsad på alla godsaker och stolarna bortburna var allt över för den här gången, men Svenska kyrkan har ett digert utbud av sommarmusik så ta tillfället i akt och kom och lyssna på duktiga musiker under sommaren i Örnsköldsviks kommun.

Strålande skön solnedgång i vinterlandskapet

Snacket Blott fem minusgrader och ett snöigt landskap i Brunflo. Då bjöd himlen på ett vackert skådespel vid solnedgången.

När elgitarrerna gjorde entré i byn - via posten

Snacket Min första ”hårresande” musikupplevelse var 1959. Ut ur radions högtalare strömmade något så bra, att jag rös på hela ryggen av välbehag. Låten var King Creole och sjöngs av Elvis...

Försupen akademiker finner Gud

Snacket I tonåren satt jag vid en vidsträckt sjö i finska Lappland med finsk öl i näven, Lapin Kulta vad annars, och betraktade solnedgången som smekte vattenytan innan den sjönk ner i...