Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Margith och Rune Lundqvist lyssnar på Felicia Berglund, åk 6 i Bredbynskolan som visar sin och klasskamraternas fiskar och berättar om årliga Artediveckan. Foto: Solveig Nordin Zamano

Fiskafänge under Anundsjörundan

BREDBYN · Published jun 7, 2019 at 09:15

För artonde året åkte flera hundra besökare runt i Anundsjö och besökte i första hand bygdelokaler i byarna där det visas hantverk, konst och man kan smörja kråset med gofika, soppa och annat gott.

På Anundsjö hembygdsgård i Bredbyn var konstverket ”Artedi fiskafänge” en nyhet .  I Grundtjärnsladan visades framför allt fiskar i olika material från tre årgångars åk 6 i Bredbynskolan. De har tillverkats i anslutning till den årliga Artediveckan i skolans mellanstadium.

Klippkorten klipptes i Burstugan där det fanns textilutställning, historien om Burstugan, lotteri och gamla affischer från bygdens evenemang.   

Felicia Berglund från åk 6 fanns på plats och visade och berättade om sin och sina klasskamraters fiskar och annat arbete under Artediveckan.

Samtliga planscher i en basutställning om Peter Artedi och fiskarna i Moälvens vattensystem visades, samt planscher med naturinformation som finns längs Kultur-och sagostigen på hembygdsområdet sommartid.  

Det fanns information från SFK Storfiskarna om Klassdraget, ett nationellt projekt som verkar för att få ungdomar till att fiska, fiskeklubben tar ut klasser på fiske och eleverna får behålla fiskespön de får från Sportfiskarna i Sverige.

Per Konradsson, föreningens fågelskådare, visade några mindre fåglar i trä och uppmanade besökarna att gissa arten, något som de flesta klarade med glans medan andra funderade en bra stund.   

De flesta besökarna hade bråttom för att hinna med så många lokaler som möjligt och hade knappt tid att sätta sig ner för att se en tre minuters lång film om föreningens Artediprojekt, medan några tog sig god tid och lät sig informeras.

Vi önskar alla intresserade besökare varmt välkommen åter i sommar, då Grundtjärnsladan kommer stå öppen enligt annonsering.  

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.