Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Roya Mammadova från Azerbajdzjan och Nari Moosakhanian, Armenien, fann varandra i kampen för fred i världen trots att deras länder ofta ligger i fejd med varandra. Foto: SVEN LINDBLOM

Fick lära sig mer om Armenien

ÖRNSKÖLDSVIK · Published feb 7, 2019 at 13:31

Armenien är ett litet land som blev självständigt så sent som 1991 när Sovjetunionen föll samman.

Ett litet kristet land med 2,5 miljoner invånare innanför nationens gränser men med sex-sju miljoner utspridda över världen. På grund av krig och ständiga oroligheter är det väldigt många som flytt från det asiatiska landet med muslimska grannar som Iran och Turkiet.

Om detta och mycket annat berättade Nari Moosakhanian, Göteborg, när hon föreläste för FN-föreningen i Örnsköldsvik. Hon har som FN-stipendiat haft möjlighet att bo fyra månader i Armenien och är nu ute på en föreläsningsturné för att berätta om landet och FN:s verksamhet.

Även i det unga landet Armenien finns en FN-förening och syftet är att skapa ökad förståelse mellan länder och motverka konflikt och krig.

Nari Moosakhanian försöker också inspirera andra ungdomar mellan 20 och 30 år att bli medlemmar i de lokala FN-föreningarna och sedan söka stipendier för studieresor i världen.

Hon är själv armenier genom sina föräldrar och talar också språket vilket givetvis är en stor fördel. Armenien har ett eget språk och är en mycket homogen nation.

Kristendomen är statsreligion och det finns många kyrkor. Många revs under sovjettiden och tog i anspråk för andra ändamål. Men många finns kvar och en del har återuppbyggts och en del har åter blivit kyrkliga samlingslokaler.

Armenien saknar egna naturtillgångar till skillnad från till exempel grannen Iran som har massor av olja. Armeniens styrka är i stället bra skolor och väldigt hög utbildningsnivå i befolkningen. Som kuriosa kan nämnas att schack är obligatoriskt ämne i skolorna redan från lågstadiet.

Stellan Bäcklund är FN-föreningens ordförande och motor. Han berättade inledningsvis att var åttonde invånare i Storbritannien förnekar att Förintelsen skett.

– Det är häpnadsväckande och skrämmande. Inom kort kommer en 94-åring till Örnsköldsvik som fortfarande kan berätta om sina upplevelser från koncentrationslägren. Det blir spännande.

Sven-Rogers kom till Rosenbacken

Snacket Det blev en hellyckad fredagseftermiddag på Träffpunkten Rosenbacken den 8 februari då Sven-Rogers spelade dansmusik i drygt en timme. Lite grann gammaldans, men mest modernt. -...

Vintern är underbar

Snacket Vilken underbar vintermorgon och vinterdag. Kliva upp och göra en värmande och mysig brasa. Gå ut och hämta in tidningen och mera ved, titta på röken ur skorstenen och även...

Vitt dominerar färgmässigt

Snacket Den dominerande färgen ute i naturen är nu vitt, vitt, och vitt. Snöfall hela helgen, men också en bra helg att förflytta sig i naturen på den mycket fluffiga snön med hjälp av...

Grönland i fokus på RPG-träff

Snacket Grönland är fem gånger så stort som Sverige. Istäcket över större delen av ön mäter 1,5 kilometer i tjocklek i snitt. Folkmängden uppgår till cirka 56 000 invånare vilket är...

Fick lära sig mer om Armenien

Snacket Armenien är ett litet land som blev självständigt så sent som 1991 när Sovjetunionen föll samman. Ett litet kristet land med 2,5 miljoner invånare innanför nationens gränser men...