Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Ewa Bylin satte ton på sommaren

ÖRNSKÖLDSVIK · Published aug 30, 2019 at 09:15

I sommar har jag fått uppleva Ewa Bylin från Domsjö vid fyra olika evenemang. Gudomligt vacker musik och sång av en snygg blondin i somriga klänningar.

Till Gullängets kyrka kvällen före midsommarafton kom Ewa i en glimrande vacker färgsprakande sommarklänning och röd rosett i håret.

Hela kvällen, som inleddes med ”Visa vid Midsommartid”, gick i sommarens tecken med en blandning av sol och regn. ”On the sunny side of the street” följdes av Nat Cing Coles ”Here’s that rainy day”.

Kvällen avslutades med ”What a wonderfull world” där Eva växlade mellan svensk och engelsk text så att tårarna trillade nedför kinderna på publiken. En magisk kväll med Anders Bergquist piano, Lukas Johansson trumpet och Ewa Bylin sång.

På midsommarafton kom samma trio till Gideå Hembygdsgård. Vacker och somrig gjorde Ewa Bylin entré i vit klänning och röd ros med ”Visa vid Midsommartid”. Ewa lockade fram barn att sjunga ”Idas sommarvisa” med henne.

Med de äldre sjöng hon ”Den blomstertid nu kommer”. Även jazzådran kom fram i Gideå, som i ”On the sunny side of the street” där Ewa visade vilken gudabenådad jazzsångerska hon är.

Den 3 juli var Ewa tillbaka i Gullängets kyrka tillsammans med pianisten Anders Bergquist. Det var samma glada vackra Ewa som nu uppträdde som jazzsångerska. Ewa är noga med texterna och väljer gärna material som Monica Zetterlund sjungit.

De ska ha innehåll som i ”As Time goes by, You must rember this, a kiss is still a kiss” med den svenska texten av ”Hasse&Tage” och ”Ingrid Bergman log rart främst mot Humphrey Bogart”. ”Green little apples” som av Stickan Andersson blev ”Gröna små äpplen” sjöngs först av Jan Malmsjö, sedan blev det Monica Zetterlunds låt och nu är det Ewa Bylins.

Den 24 juli på Kom In var trion Together åter samlade. Här visade Ewa upp hela sin breda repertoar. Ewa har nog sjungit allt som tänkas kan och trycker hårt på att hon aldrig i livet släpper körsången i Nota Bene, som hennes morfar Axel Larsson startade upp för länge sedan.

Ewas morbror Tore Larsson ledde Västansjökören i början på 90-talet på Tallins torg inför 10.000 människor, så körsången finns i blodet. Frågan kom upp ifall Ewa sjungit i dansband vilket hon gjort. Som ett brev på posten kom önskemålet upp att man ville höra ”Lyckliga gatan”, vilket Ewa fixade galant med mycket god hjälp av pianisten Anders Bergquist.

Efter regn kommer sol och efter sommar kommer höst. I höst lär vi få höra mer av Ewa Bylin ackompanjerad på piano av sin kompanjon Anders Bergquist.

Bildspel

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...

Nordsverige får reklam i Östersund under spaning

Snacket För ca 58 år sedan var jag ute i min hembygd - Vibyggerå - och sålde prenumerationer på Nordsverige. För snart 54 år sedan flyttade jag till Östersund och Jämtland för att bli...

Höga Kustenbron ett av Ångermanlands underverk

Snacket Som en port till Höga Kusten och med en sträckning från Härnösands kommun, över Ångermanälven och till Kramfors kommun ståtar Höga Kustenbron. Det var den 1 december 1997 som Hans...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport