Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

En lyckad andra Taubeafton

ARNÄSVALL · Published dec 10, 2018 at 10:20

Den 11 november var det Taubeafton nummer två på Arnäs Hembygdsgård. För ett år sedan föddes idén till en allsångskväll med Evert Taube visor av Taubekännarna Carl Henrik Jonsson och Gösta Johansson.

Den 4 februari fanns ett vishäfte klart med 10 visor som gruppen Drängkammarmusik tränat in. Kvällen blev så lyckad att en fortsättning kändes självklar. Vishäftet har sedan dess kompletterats och innehåller nu sammanlagt drygt 20 visor.

Ryktet om en ny Taubeafton spreds. Alla stolar vart snabbt upptagna så ett antal personer fick stå längst bak i salen. Det betyder att någonstans mellan 50 och 60 personer sjöng Taube tillsammans med CH Jonsson och drängkammarmusikerna Gösta Johansson och Lars-Åke Larserud.

Det blev gasen i botten från första stund. Publiken var heltänd och svår att hålla tillbaka. Det gjorde ingenting, för ögonen riktigt lyste hos CH, som bubblade av vällust då han ledde allsången.

I publiken fanns tvillingsystrarna Karin Vinter och Maj Lisbeth Winter. De kände sig hedrade av att få sjunga ”Huldas Karin” och ”Maj på Malö”. Everts texter är så genomarbete. Inget slumpmässigt, eller på måfå.

Lars-Åke Larserud gav flera exempel som belyste Evert Taubes rika ordförråd. Någon gång fuskade Evert som i ”Calle Schewens vals”. Det var brodern Bernard som Evert tänkte på, men Bernard passade inte in i texten utan hans bror Calle fick istället bli omsjungen.

Gösta Johansson berättade en anekdot om den glade bagaren i San Remo stad, som Evert diktat om.

När han långt senare ville visa sonen Sven-Bertil på den glade bagaren Florindo, så var inte bagaren längre så glad.

Florindo var död och den nye bagaren kände inte igen Evert, så han åkte illa kvickt ut från bageriet. Det var inte bara om den glade bagaren som Gösta berättade om, utan vi fick veta vilken miljövän Evert Taube var.

Gösta läste upp ett långt telegram som Evert skrev 1967 till stadsminister Tage Erlander inför den tilltänkta utbyggnaden av Vindelälven. Vi har mycket att tacka våra stora kulturhjältar, som sa ifrån när det gick för långt. Dit räknas Evert Taube, Astrid Lindgren. Wilhelm Moberg, Tage Danielsson. Ordets makt är stor hos dem som fått den stora gåvan.

Taube Sällskapens norra gräns flyttades under aftonen från Sundsvall till Arnäs. Frågan man ställer sig är: När kommer Taubeafton nummer tre. Suget finns och lusten att sjunga Taube lär bara öka efter den andra Taubeaftonen på Arnäs Hembygdsgård.

Många nya i styrelsen för HSB Tjäderby i Bredbyn

Snacket HSB i Bredbyn ligger väldigt centralt vid toget, med bara knappt hundra meter till de närmaste grannarna Hälsocentral och tandläkare och nära till matvaruaffärer. De två...

Fiskafänge under Anundsjörundan

Snacket För artonde året åkte flera hundra besökare runt i Anundsjö och besökte i första hand bygdelokaler i byarna där det visas hantverk, konst och man kan smörja kråset med gofika,...

Tröstefull dröm om vännen

Snacket En man berättar för mig hur han för någon tid sedan förlorade en kär och avhållen vän. De hade känt varandra sedan barndomen. På äldre dagar blev de som bröder. De hade en...