Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Chris O’Berg sjunger filmmusik

HÄRNÖSAND · Published apr 5, 2021 at 08:15

Christer Öberg Härnösand tog sig artistnamnet Chris O’Berg 1987 efter att ha fått förslaget av legendariske KG Wästerlund, ägare av Wästerlunds konditori vid Sandöbrons södra fäste i Lunde. Christer Öberg hade gjort ett flertal spelningar på Robert Linds krog och KG Wästerlund tyckte att han behövde ett artistnamn.

Christer Öberg har hållit på med musik i hela sitt liv och började som 9-åring spela Boogie Woogie då han bodde i Luleå och hade en mycket uppmuntrande musikfröken. 1985 i Berndt Egerbladhs ”Hallå köp blåbär” uppträdde en ung Robert Wells.

Christer Öberg spelade in programmet på ett VHS-band och började träna att spela som honom. När Rapsody in rock kom så föll det sig självklart att försöka spela lika bra som Roberts Wells. Det har blivit mycket av den sortens musik liksom Boogie Woogie, men den klassiska musiken har alltid legat Chris varmt om hjärtat.

Chris övar, sedan en tid tillbaka, dagligen på filmmusik som han gräver djupt i arkiven efter. Det kan bli med tillägg av någon extra Chris O’Berg knorr i framförandena. Den 25 mars gästade Chris O’Berg Gullängets kyrka för en inspelning tillsammans med Lina Sundqvist till förmån för kyrkans fasteinsamling.  

Lite filmmusik finns instoppat i den lättsamma klassiska repertoaren i halvtimmesprogrammet som nu ligger utlagt på webben.

Efter det bar det av till Bergsgatan för inspelning av några ledmotiv till filmer och TV-serier. Från inspelningen kan nämnas TV-serierna Onedinlinjen, Mistrals dotter, Hem till gården och Mash samt filmerna Doktor Zhivago, Gudfadern, Love Story och Titanic. Allt mycket vackert framfört på det medhavda elpianot. Lara’s Theme i ”Doktor Zhivago” fick ett arrangemang tillägnat mig. Jag slöt ögonen i den tomma lokalen och bara njöt.

Vill man lyssna på hur det lät så går man in på Youtube och söker på ”Filmmusik med Chris O’Berg”. Där hittar man en inspelning på 34 minuter med samtliga musikstycken förklarade. Varje stycke finns även upplagt separat.

En högtidsstund väntar alla som älskar nostalgisk filmmusik, bara coronapandemin släpper taget. Till dess får vi nöja oss med Youtube dit jag lägger ut musik att fritt lyssna på.

Chris O’Berg har varit barpianist i Norge, så jag passade på att önska Buona Sera innan vi skiljdes åt. Det är det som kännetecknar en duktig pianist. Han kan leka fram vad som helst, men klassisk musik det leker man inte fram utan här krävs övning och åter övning.

Det finns inga genvägar även om man råkar heta Chris O’Berg.

Höns med prima formtopp inför påskfirandet

Snacket Så här vid påsk skall det ju ätas extra mycket ägg. Fågelinfluensa härjar ju på vissa ställen i Sverige. Kan det bli brist på ägg till Påsk? Kan en stor efterfrågan på ägg göra...

En skön Coronapromenad

Snacket En bild från en skön Coronapromenad mellan Brunflo och Brunfloviken