Måndag 14 juni 2021

Nordsverige

Band med sting - The Mosquitos

JUNSELE · Published maj 6, 2021 at 09:15

The Mosquitos är bandet som bildades av en slump 1962. Det behövdes musiker vid en realskoledans och i all hast skrapades det ihop några grabbar som kunde spela något instrument.

Premiären gick över förväntan trots att de aldrig spelat ihop och inte hade några arrangemang att gå efter. Grabbarna fick blodad tand av framgången och ganska snart hade orkesterbildningen tagit fastare form.

Medlemmarna i den ursprungliga uppsättningen var Sven Svensson på orgel, Sven Bertil ”Sventa” Johansson på gitarr, Thord Ingelsson på bas och Lasse Strömberg på trummor och sång.

Gruppens första namn, Sven Johanssons orkester, blev en nödlösning och ändrades ganska snart till Svennes New Four. Gruppens egen tekniker Egon Magnusson tyckte namnet inte var speciellt slående, utan föreslog The Mosquitos och så blev det hela karriären.

Det tog riktig fart när man utökade gruppen från fyra till fem medlemmar. Sydafrikanen Johnny Burger anslöt 1964. Det blev det stora lyftet för gruppen.

The Mosquitos fortsatte sitt turnéliv fram till 1966. En spelning i Tyskland var inbokad. Av olika anledningar blev turnén inte av så gruppen splittrades och äventyret var över.

Övrigt som kan nämnas är att gruppen även var kompband till gamle rockkungen Rock-Ragge.

Det kan även nämnas att The Mosquitos en gång i tiden också legat bland landets 25 populäraste orkestrar i tidningen Höga Nöjet.

1963 vann gruppen en popfestivalstävling i Ramsele i konkurrens med 20-talet andra grupper.

1986 återförenades The Mosquitos efter att ha legat nere i 20 år. Det blev en populär nostalgikväll på Mon.

I samband med kampanj -90 uppstod gruppen återigen som husband.

Sista framträdandet gjordes som ett av förbanden till Chuck Berrys spelning på djurparken i Junsele 1990.

Ytterligare fyra medlemmar var ansluten till gruppen mellan 1986 till 1990, Rolf Söderling med gitarr och sång, Kenneth Hedman med sologitarr, Robert Lundsten på bas och Peller Eriksson med trummor och sång.

Är detta månne Kramfors egen rekordstora stubbe

Snacket Är det här Kramfors största stubbe? Svårt att veta, men stor är den. Närmare bestämt cirka 1,5 meter i diameter. Trädet fälldes som ett led i den upprättade trädvårdsplanen på...

Tre raska ekorrar står för fönsterunderhållningen

Snacket Vilopaus i dagens underhållning utanför våra fönster, Södergård, Brunflo, Jämtland. Tre ekorrar far runt som ”galningar” och leker ”tafatt” i träden, och hoppar mellan träden med...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport