Torsdag 27 juni 2019

Nordsverige

Åke prisades för sin kulturgärning

GOTTNE · Published maj 16, 2019 at 14:15

Åke Forsberg i Gottne har förärats plaketten” ”Ångermanlands Hembygdsförbunds högsta utmärkelse för förtjänstfull kulturgärning i hembygdsvården tjänst”.

Ett pris som delades ut av Lena Landin, ordförande för Ångermanlands hembygdsförbund tillsammans med styrelsemedlemmarna Ulla Nätterlund och Sven-Erik Landin.

Trion från Ångermanlands hembygdsförbund gjorde för en tid sedan en visit hemma hos Åke Forsberg, 96 år, i hemmet i Gottne och överräckte då en keramikplakett med ”Fotspåren” till honom, förutom diplom och blommor.

Utifrån inkomna nomineringar delar Ångermanlands hembygdsförbund ut förtjänsttecken varje år och nu var det Åkes tur att bli uppmärksammad, inte minst utifrån sitt engagemang för bland annat Ödbergska gården.

Så här lyder motiveringen till nomineringen för Ångermanlands Hembygdsförbunds Utmärkelse för förtjänstfull kulturgärning i hembygdsvårdens tjänsten nominering inkommen från Johan Ödbergsällskapet:

”Åke Forsberg har förtjänstfullt delat med sig av sina gedigna kunskaper i att lägga spåntak, viket vi alla i styrelsen för Johan Ödbergsällskapet deltog i, när vi byggde ett förråd på tomten.

Han har skrivit en bok om den nyttiga björken, visat på film hur man tidigare gjorde vattenledningar av smala trädstammar, som borrats ur.  Han lärde ut, tillsammans med en del andra gamla slåttergubbar, hur man slog med lie, han har lärt oss hur man gör kvastar, grimmor till kor mm.

Han har också som gammal arkitekt ritat utbyggnaden av vår hembygdsgård när den skadades av en anlagd brand för ett antal år sedan och i den vevan byggdes ut. Han ansökte då om byggnadslovet och skickade in ritningarna till byggnadsnämnden.

Han har timrat bord till vår gård, tillverkat skåp till föremål, som vi fått av släktingar till Johan Ödberg, snickrat nyckelskåp och fågelholkar och varit en oerhörd tillgång under alla de år han bodde i Örnsköldsvik.

Han har dessutom samlat på ett antal fälltäcken och också skrivit en bok om just fälltäcken. Han har också sammanställt en kassett om bygdemål i Nolaskogs, en kassett om hur man kärnade smör, hur man utvann tjära och byggde gärdesgårdar.

Så nog är han en värdig mottagare av Ångermanlands Hembygdsförbunds högsta utmärkelse, diplom och plakett!”

Många nya i styrelsen för HSB Tjäderby i Bredbyn

Snacket HSB i Bredbyn ligger väldigt centralt vid toget, med bara knappt hundra meter till de närmaste grannarna Hälsocentral och tandläkare och nära till matvaruaffärer. De två...

Fiskafänge under Anundsjörundan

Snacket För artonde året åkte flera hundra besökare runt i Anundsjö och besökte i första hand bygdelokaler i byarna där det visas hantverk, konst och man kan smörja kråset med gofika,...

Tröstefull dröm om vännen

Snacket En man berättar för mig hur han för någon tid sedan förlorade en kär och avhållen vän. De hade känt varandra sedan barndomen. På äldre dagar blev de som bröder. De hade en...