Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

6 000 steg för bättre hälsa

HOLMSUND · Published feb 23, 2019 at 10:15

Seniordagen vid Storsjöhallen i Holmsund började med att ledaren Anne Lidén lärde ut stående, sittande och liggande Yogarörelser.

De 60 deltagarna kunde sedan välja två olika aktiviteter ledda av instruktörer. Efter en riklig och god lunchbuffé föreläste Andreas Hult, forskare i folkhälsa vid UMU, om vikten av att träna muskler, kondition och balans. 

Studien av 70-åringar i Umeå visar att under 40 procent av seniorerna når de gällande rekommendationerna för daglig fysisk aktivitet och att 6 000 steg per dag kan anses räcka för att minska risken för diabetes och andra krämpor påålderns höst.

Stegräknare, som kan köpas för en billig penning, rekommenderas liksom aktivitetsappar som gratis kan laddas i moderna mobiler.

Dagens äldsta deltagare Gulla-Brita Claeson, 92 berättade vad ”en Kiruna” är, vilket föredragshållaren och ingen annan kände till. Att efter en kvarts stillasittande, utan att ta hjälp med händerna, ställa sig upp 15 - 20 gånger i rask takt.

Hon visade på ett imponerande sätt hur enkelt det är. Av detta kan man dra slutsatsen att man aldrig blir för gammal för att hålla kroppen i trim.

Vad tog den varma sommaren vägen

Snacket Vart tog sommarvädret vägen? Från sol och 20 gradig värme till snö och minusgrader. Det är frågan som Martin Stugholm funderar över och säkert fler med honom.