Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

6 000 steg för bättre hälsa

HOLMSUND · Published feb 23, 2019 at 10:15

Seniordagen vid Storsjöhallen i Holmsund började med att ledaren Anne Lidén lärde ut stående, sittande och liggande Yogarörelser.

De 60 deltagarna kunde sedan välja två olika aktiviteter ledda av instruktörer. Efter en riklig och god lunchbuffé föreläste Andreas Hult, forskare i folkhälsa vid UMU, om vikten av att träna muskler, kondition och balans. 

Studien av 70-åringar i Umeå visar att under 40 procent av seniorerna når de gällande rekommendationerna för daglig fysisk aktivitet och att 6 000 steg per dag kan anses räcka för att minska risken för diabetes och andra krämpor påålderns höst.

Stegräknare, som kan köpas för en billig penning, rekommenderas liksom aktivitetsappar som gratis kan laddas i moderna mobiler.

Dagens äldsta deltagare Gulla-Brita Claeson, 92 berättade vad ”en Kiruna” är, vilket föredragshållaren och ingen annan kände till. Att efter en kvarts stillasittande, utan att ta hjälp med händerna, ställa sig upp 15 - 20 gånger i rask takt.

Hon visade på ett imponerande sätt hur enkelt det är. Av detta kan man dra slutsatsen att man aldrig blir för gammal för att hålla kroppen i trim.

Årsmöte för PRO Mo

Snacket PRO Mo  hade inbjudit sina medlemmar till årsmöte den 23/2 på Församlingshemmet i Moliden. Ordfförande Ernst Bergman hälsade de cirka 50 stycken medlemmar som hörsammat inbjudan...

Lagskyddad kyrkan med solpanel

Snacket Stuguns nya kyrka kommer troligtvis bli den första kulturhistorisk lagskyddade kyrkan i Sverige att förses med solpaneler på taket. Montering av solpanelerna kommer att påbörjas i...