Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Birgitta Häggkvist, Uld Breitholz, Johan Andersson och Maria Wennberg är några av toppnamnen i det nya styret i Sollefteå Foto: LENNART LUNDBERG

Ett historiskt fullmäktige

Det blev ett historiskt kommunfullmäktige på måndagen i Sollefteå – för första gången på 48 år valdes en person som inte är Socialdemokrat till den tyngsta posten som kommunfullmäktiges ordförande

SOLLEFTEÅ · Published jan 7, 2019 at 11:15

– I dag är dagen jag kommer minnas i resten av mitt liv. På dagens kommunfullmäktige valdes den nya kommunstyrelsen, Framtid Sollefteås nya lag (C, VI och V), ett helt nytt ledarskap för första gången i Sollefteå kommuns historia på 48 år, säger Johan Andersson efter att han valts till kommunstyrelsens ordförande och nytt kommunalråd för Sollefteå kommun från och med årsskiftet.

Som avslutning på kommunfullmäktige tackade han för uppdraget

– Det är med största ödmjukhet, respekt, inspiration och drivkraft som jag kommer ta mig an mitt nya uppdrag. Jag lovar att göra mitt yttersta för att kommunen ska utvecklas i alla dess delar under de kommande fyra åren och framåt.

Alla val genomfördes enhälligt. Däremot var de flera partier som ifrågasätte den budget som antogs. När majoriteten presenterade budgeten förklarade man att befolkningsutvecklingen en stor utmaning.

– Befolkningen har minskat betydande de senare månaderna detta år och som det är nu landar kommunen på en minskning med cirka 215 personer, vilket innebär 12 miljoner i förlorade intäkter. I detta läge måste vi ta ansvar utifrån den rådande situationen, sa Johan Andersson.

Bland annat ansåg Åsa Sjödén att stora delar av budgeten plagierats från Socialdemokraterna och kritiserade de förändringar som gjorts. John Åberg (S) ifråga satte i från talarstolen varför Centern då ville ha en betydligt mer offensiv budget och räknade inte med en lika stor befolkningsminskning.

– Vi hade befolkningsiffror som visade att vi tappat 200 invånare redan i mars. Ni försöker skriva om verkligheten. Ni hade 6-9 miljoner kronor mer att fördela i budgeten i juni och använde det i valrörelsen. Trots att ni visste att befolkningen minskade, sade John Åberg.

Men Johan Andersson höll inte med.

– I maj hade vi förhoppningen att det skulle vända under året i vår budget. Så blev inte fallet. Nu måste vi anpassa oss till hur det ser ut framöver och vi har anpassat oss lite mer än ni, svarade Johan Andersson.

Moderaternas Lena Asplund presenterade moderaternas egna budget som vill ge mer till skolan. Flera partier var också kritiska till minskningar i partistödet.

Lena Asplund varnade också för att det finns en risk om man sänker för mycket och menade att detta kan ses som populism. Här ansåg också Sverigedemokraterna att partistödet inte skulle sänkas.

Moderaterna var flera gånger upp och kritiserade den nya majoriteten bestående av Centern, Vänsterpartiet och Västrainitiativet. Bland annat ifrågasatte hon varför man inte använder sina partibeteckningar utan kallar sig för ”Framtid i Sollefteå”.

Här fick man svar av Mattias Ahlenhed (VI) som påpekade att de borgerliga gjort på samma sätt när man kallade sig för alliansen.

Nu måste vi anpassa oss till hur det ser ut.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport