Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Det kommunala dricksvattnet i Solberg har blivit förorenat och bör kokas innan förtäring. Foto: PRESSBILD

Vattnet förorenat i Solberg

Det kommunala vattnet i Solberg har blivit förorenat. Orsaken är okänd, men vattnet bär spår av så kallad fekal förorening, det vill säga bakterier från avföring från människor eller djur. Därför bör vattnet som ska förtäras kokas först.

SOLBERG · Published jun 25, 2020 at 14:41

Det kommunala vattnet i Solberg är därmed inte lämpligt att dricka som det är utan en säkerhetsåtgärd är att koka vattnet som ska användas av människor. För att använda vattnet för hygien, exempelvis att duscha, är det dock inga problem.

Det har även placerats en tank med dricksvatten vid Solbergs lanthandel. Den kommer att vara utplacerad så länge rekommendationerna att koka vattnet består.

Vattnet bör kokas upp i antingen kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det behöver dock inte koka en viss tid. Känner man sig osäker finns det goda råd att hämta i Livsmedelsverkets informationsblad om att dels koka vatten och även vad kokt respektive okokt dricksvatten kan användas till.

Miva arbetar med att utreda orsaken till själva vttenföroreningen och provtagningar gör fortlöpande. Det är dock i nuläget svårt att säga hur länge kokninsrekommendationerna av vattnet kommer att gälla. Under utredningensarbetet kan även delar av det berörda området bli helt utan vatten.

Vattnet kan även komma att kloreras för att dämpa eventuell förorening, men är en nödvändighet för att dricksvattnet ska bli användbart igen. Information kommer att ges fortlöpande på Mivas webbplats.

Värderingar före stämningsansökan

BREDBYN Tidigare var tanken att en stämningsansökan förmodligen skulle hinnas med före sommaren. Men nu ligger en annan tidsplan. – Vi ska titta närmare på vissa fordon och låta...

"Faran är långt från över"

HÖGBYN "Tro inte för ett ögonblick att faran är över. Ett stort antal av våra medlemmar kämpar varje dag för sin överlevnad under coronapandemin." Det säger Maud Olofsson, som är...

Ungdomsmottagningen blir mer digital

LÄNET Region Västernorrland vill nu se till så att ungdomar ska kunna få kontakt med ungdomsmottagningar även under sommaren. Även när regionen drar ned på verksamheten. Detta...