Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

V75 gästade Solänget

Trots namnet som förpliktar så lyste solen med sin frånvaro, när det var dags för årets V75-tävlingar på Solänget. Men trivseln verkade ändå stor bland de närmare 2000 personer, som hittat dit under för dagen regntunga skyar. Även om regnet inte var ihållande, så kom ändå paraplyerna väl till pass emellanåt.

SVEDJEHOLMEN · Published sep 9, 2019 at 18:30

Ett gäng från Örnsköldsvik trivdes extra gott längst upp på bilparkeringen inne på området, där de kurade inne i en skåpbil, med öppen bakgavel mot travovalen.

– Här sitter vi som har 7 rätt och trivs jättebra, säger Patrik Johansson, så där lagom småkaxigt och trots att det återstod 3 lopp inom V75-spelet.

Trots en rejäl regnskur ett par dagar innan tävlingen, så hade banpersonalen lyckats få till banan i mycket bra skick och det bjöds på fina travförutsättningar, med Säterbests Minne och Silverörnen som dagens höjdpunkter.

Säterbests Minne är en hyllning till hedershingsten Säterbest som blev årets nordsvensk 1978 och loppet kördes nu för 35:e gången.

Husnäs Elving var bland de mindre betrodda i fältet, men med Erik Adielsson i sulkyn, så blev det dagens mest överraskande vinnare. Gladast och mest rörd för dagen i vinnarcirkeln, var nog hästens ordinarie kusk Amelie Nilsson.

I loppet innan hade det kunnat sluta riktigt illa, när två hästar krokade ihop strax före start och kusken Torbjörn Jansson kastades ur sulkyn.

Men han klarade sig utan skador och kunde köra återstående lopp och hästen Veneer som skenade runt travbanan några varv, klarade sig också oskadd, trots att sulkyn var nära att haka i bantillbehör ett par gånger.

Överlägset mest spelad på V75 den här dagen var Dreammoko i Silverörnen, men både Peter Ingves i den sulkyn och övriga i loppet och de flesta i publiken chockades nog lite av den rejäla utskåpning som Shocking Superman bjöd på i det loppet, men nya travkuskstjärnskottet Emilia Leo vid tömmarna.

Även om det i övrigt var manliga kuskar som vinnare, så kan det konstateras att tjejerna är på frammarsch inom travet.

Solängets travbanechef B-O Månsson var förstås inte glad över regnet, men ändå nöjd över att trots rådande väder kunna räkna in så pass många besökare.

– Nästa år får vi hoppas på fint sommarväder, när vi kör V75 på Solänget redan 22 augusti, säger han och innan dess ska vi jobba hårt för att utveckla en ännu mer välkomnande miljö här, så att förstahandsalternativet är att se travet live här på plats.

Protester mot vindkraft

SOLLEFTEÅ Wpd Onshore Valberget AB och Eolus Vind AB vill uppföra 18-22 vindkraftverk på Vaberget, 15 kilometer nordväst om Sollefteå. Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som av...

Ikonisk bro blir ett turistnav

NYADAL Ziplinebana under Högakustenbron och en glasad hiss upp till pylonens topp är bara några exempel på idéer hotellägaren Mats Löfroth vill genomföra i Nyadal. I höst drar en...