Tisdag 21 januari 2020

Nordsverige

Det blev en resa med både ljud och bild och berättande när K G Hägglund, Fride Gustafsson och Sixten Edlund talade om Gideå manskör som bildades 1923. Foto: SVEN LINDBLOM

Titt i backspegeln för mångårig körverksamhet

Sången och sångtraditionerna i Gideå stod i centrum vid Prästgårdsträffen i Gideå för en tid sedan, K G Hägglund, Sixten Edlund och Fride Gustafsson hade ställt samman en historik som visar att Gideå varit och är en sjungande och musicerande bygd.

GIDEÅ · Published dec 25, 2019 at 13:15

En del har också gått vidare och blivit professionella. Det gäller bland andra Ulf Edlund som spelar fiol i Radions symfoniorkester. Hans föräldrar var Ulla och Arnold Edlund.

Men störst av alla kan ha varit Axel Eriksson. Han var född 1920 och hade en osedvanligt mäktig röst. Han provsjöng i sin ungdom på Operahögskolan i Stockholm och kom in. Men han hade förskolebarn och hustru hemma och tyckte det kändes alldeles för jobbigt att flytta till Stockholm.

– I stället försörjde han sig som snickare på fabriken i Husum och gladde omgivningen på hemmaplan med sin fantastiska stämma, sa Fride Gustafsson. Det får vi vara väldigt glada över.

Andra duktiga solister under senare år var Harry Jonsson och Fingal Pettersson.

K G Hägglund berättade att manskören bildades 1923 på initiativ av kyrkoherde Georg Bergfors. Kören hade under flera decennier fyra stämmor, förste och andre tenor samt förste och andre bas med omkring 25 sångare.

Manskören förklarades vilande 2007 och dess tillgångar på 28 000 kronor överfördes till Harald Petterssons sång- och musikstiftelse. Harald Pettersson var en mycket stor musikprofil i Gideå. Han ledde manskören från 1952 till dess nedläggning 2007 när han drog sig tillbaka med ålderns rätt. Han var snabb på att rekrytera nyinflyttade till kören och både duktig och krävande som ledare.

Kören nådde också hög nationell nivå med framträdanden i omkringliggande kyrkor samt domkyrkan i Härnösand och utflykter till Lycksele med mera. Manskören deltog också i många träffar som Sveriges sångarförbund ordnade.

Herald Pettersson ledde också Gideå blåsorkester och kyrkokören med samma entusiasm och kunnighet. I dag finns blåsorkestern och kyrkokören kvar som bärare av Gideås musiktraditioner.

Inspelningar av både manskören och sångsolisten Axel Erikssons framträdanden spelas upp under träffen.

Prästgårdsträffarna startades på initiativ av kyrkoherde Åke Ottosson 2002 och under första åren var det finrummet i prästgården som uppläts. Träffarna har sedan fortsatt under samma namn cirka en gång i månaden och i Församlingsgården sedan den stod klar.

Karin Gustafsson, numera diakon, höll samman träffen och betonade hur hälsosamt det är med sång och musik för både kropp och själ. Eva Norgren, Ingegerd Nilsson, Sören Norberg och Anita Aronsson ordnade med det viktiga fikat.

Föreläsning om pionernas värld

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av januari ska sommarens rabattprimadonnor lyftas fram, det i en föreläsning av Leena Liljestrand. Hon är ordförande för Svenska Pionsällskapet och...

Mer pengar till kommuner

LÄNET Det blir mer pengar till både region och landsting. Det framgår efter en presskonferens där bland andra Emil Källström (C) från Örnsköldsvik tillsammans med finansministern...

Tajt VM-kval på ett isigt Kallehov

ÖRNSKÖLDSVIK För tredje året på raken, så fick ÖMK Rundbana förtroendet att köra ett VM-kval i isracing och med två hemmaåkare i startfältet, så var det upplagt för spännande...