Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Gunborg Lundkvist fick äran att ta första biten ur jubileumstårtan tillsammans med klubbens ordförande Lennart Forsberg. Foto: SVEN LINDBLOM

Storfiskarna firar 40 år

Med 241 medlemmar och en livlig verksamhet i lokalen i Järved är Storfiskarna en av de riktigt stora när det gäller fritidsaktiviteter i Örnsköldsvik. Klubben har just firat 40-årsjubileum och det skedde med flaggan i topp.

JÄRVED · Published nov 6, 2018 at 11:15

Under sommaren kammade nämligen klubbens mest framgångsrika fiskare på damsidan, Gunborg Lundkvist, hem SM-silver i lag i traditionellt mete i Nyköping tillsammans med Leena Koskela och Marianne Eriksson. Det är inte första gången Gunborg Lundkvist finns med i så fina sammanhang.

Dessutom vann hon Artedinappet den 29 juli år. Hon har under flera år funnits i täten i tävlingarna både sommar och vinter.

– Hon har ett speciellt sätt att hålla i både spön och pirkar, säger brodern John Norberg.

Han tävlar också flitigt själv men medger att han får ge sig mot syrran. På herrsidan finns ingen storfiskare som kan utropas som duktigast.

– Det är betydligt jämnare på herrsidan, säger klubbens ordförande Lennart Forsberg. Dessutom finns mycket mera prestige bland fiskande herrar. Jag vågar inte peka ut någon som är skickligare än någon annan.

Lennart Forsberg gläder sig i stället över att klubben har så fin verksamhet året runt både i fisket och i lokalen, som ägs av IOGT-NTO efter en donation av Robert Olsson. Hans vilja var att det skulle bedrivas scoutverksamhet i byggnaden. Nu är det i stället en livlig verksamhet i källaren där ungdomarna binder flugor och tillverkar både spön och pirkar och annat som hör till fisket. Det är således verksamhet som ligger väldigt nära donatorns vilja.

I dag är Bose Edman, fritidsstrateg vid kommunen, den ende aktive kvar av de som var med och bildade Storfiskarna för 40 år sedan.

Om Storfiskarna

Sportfiskklubben Storfiskarna bildades 1978 på Själevads Fritidsgård av ett gäng fisketokiga ungdomar.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...