Lördag 8 augusti 2020

Nordsverige

Foto: PIXABAY

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i Örnsköldsvik som i år sänds för nionde året.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published jun 30, 2020 at 11:41

Det är Tommy Dickens och Robert Rungstad som i dag leder Radio Nolaskogs. Dock har bägge aviserat att de tänker sluta efter i år, så frågan är om det kommer efterträdare som tar närradion vidare eller om detta blir sista säsongen av Semesterpratare.

Men om inte annat så blir det i så fall en sista säsong med flaggan i topp. Åtminstone att döma av bredden på samtalsämnena som kommer att presenteras under juli månad i år.

Bara under de första åtta dagarna bjuds det på samtalsämnen som bland annat goda råd från mamma, ADHD med balans och lycka, att flytta från stad till land och vad som format en övikspolitker till vad hon är i dag.

Därifrån till samtalsämnen som livet som riksspelman, om livet som familjehemsförälder, hur åren inom idrott som norrlänning har färgat mitt liv i en internationell miljö. hur idrott och livet som norrlänning avspeglat sig i en internationell miljö och om livet som polis där berättelsen emellanåt kan färgas av Anundsjömålet. Det är ett axplock från årets semesterpratare i Radio Nolaskogs.

Onsdag 1 juli

Anna Kågström semesterpratar onsdagen den första juli i närradion. Mångårig journalist på bl a Dagens Nyheter och Kamratposten. Hon är uppvuxen i Gimåt, men bor sedan över 30 år i Stockholm. ”Mitt Semester-prat kommer att handla om goda råd jag fått av min mamma – och ett riktigt dåligt. Det berör även bortlängtan, bredbenta hockeyspelare, vikten av fantasi och en sak det knappt går att tala om.”

Foto: PRIVAT

Torsdag 2 juli

Erica Lang semesterpratar den andra juli. Om engagemang, outtömlig energi, sprudlande eufori, ständiga projekt och jävlaranamma. Och om den andra sidan. Ångest, tomhet, utmattning, att vara vilse och känslan av att vara ensammast i världen. I mitt semesterprat släpper jag in er bakom den ”perfekta” fasaden, om hur jag i vuxen ålder diagnostiserats med ADHD - och till slut funnit balans och lycka.

Fredag 3 juli

Anna-Lena Rosendahl, semesterpratar den tredje juli. Från stora staden till livet på landet – att våga ta det där steget som alla pratar om. Jag ska berätta om resan hit, att lämna det kända för det kända ”okända”, att inse att jag flyttat hem till Norrland men inte gillar snö och att göra allt i fel ordning men att det ordnar sig ändå. Jag hoppas kunna inspirera andra att göra det där som man längtar efter!

Lördag 4 juli

Annica Jonsson semesterpratar den femte juli. Socionom med två jobb, moderatpolitiker i Örnsköldsvik, ordförande i SSRK Örnsköldsvik…, ja listan kan göras lång om hur många styrelser jag sitter i. Mitt program kommer att handla om hur det kommer sig att jag är den jag är idag. Vad som format mig och därmed bidragit till mitt samhällsengagemang, min drivkraft och mitt sätt att vara.

Söndag 5 juli

Magdalena Eriksson semesterpratar den femte juli. Riksspelman och Gottne-jäntan, som spelar fiol hela tiden. Folkmusiken är min passion som jag ägnar mig åt till 100%. Jag spelar i flera band, turnerar och undervisar. Mitt program handlar om spännande möten, vallmusik och utmaningar. Ni får höra hits från 1800-talet, mina favoritlåtar och vem vet, kanske något från mitt senaste projekt Distanserz.

Måndag 6 juli

Kaija Lundgren semesterpratar sjätte juli. Jag heter Kaija Lundgren. Ni kommer få lyssna på tillbakablickar från mitt liv, att vara inflyttad till Sverige, livet som familjehemsförälder, vara kulturarbetare på amatörnivå och livsglädjen i att lära sig nya saker och möta människor. Bland annat.

Tisdag 7 juli

Göran Johansson semesterpratar sjunde juli. Under 70-80 talet representerade jag Sverige i både VM och OS i skridsko. Jobbar idag som VD i ett bolag med global kundbas. Kommer att beröra hur åren inom idrott som norrlänning har färgat mitt liv i en internationell miljö. I detta ryms även en ny definition på hem. Avslutar med häftigaste konsertupplevelse jag haft – garanterad överraskning.

Onsdag 8 juli

Lennart Selling pratar den åttonde juli. Pensionerad polisman sedan 9 år. Född och uppvuxen i Seltjärn. Jag tänker prata om min hemby och livet där under 50- och 60-talen. Och om mitt yrkesval och flytten från den lilla byn i Anundsjö till Stockholm och att arbeta där som polis. Och bered dig också på att mitt älskade tungomål – Anundsjömålet – kommer fram då och då.

Risk för ökad smittspridning

LÄNET Trots att smittan minskar i Västernorrland finns det en risk för en ökad smittspridning i länet. Detta enligt scenarier som tagits fram för Västernorrland.

Bra kvalitet på årets vallskörd

SALBERG Under årets första vallskörd, har delar av Västernorrlands län drabbats av isbränna. Hos mjölkbonden Peter Edholm har skörden lyckligtvis varit oförändrad.

Örnsköldsvik kan tappa utbildningar

ÖRNSKÖLDSVIK Nya regler för idrottsutbildningar på gymnasienivå kan komma att missgynna Örnsköldsvik. Nu har det kommit ett förslag där de så kallade nationella...