Fredag 5 juni 2020

Nordsverige

Skorpedskolan. Foto: MARIA BOSTRÖM

Skorped vann matsvinnskampen

En vecka med måltider med låg klimatpåverkan och därtill en liten matsvinnskamp skolorna emellan. Det anordnades under temaveckan Earth-week för förskolorna och skolorna i kommunen. Där blev det också Skorpedsskolan som vann matsvinnskampen.

SKORPED · Published maj 11, 2020 at 14:15

En vecka där det lyftes hur var och en kan påverka klimatet på olika sätt.

Det är temaveckan Earth-week där skolelever får lära sig mer om hur det vi äter kan påverka klimatet.

Det var också under samma vecka som det utlystes en liten matsvinnskamp skolorna emellan för att uppmärksamma matsvinn och att uppmuntra till att kasta så lite mat som möjligt.

När resultaten var summerade stod det klart att Skorpedsskolan stod som vinnare med endast 0,2 gram mat kastad per elev.

Jämförelsevis kan nämnas att en mellanstor jordgubbe väger 8 gram, så det kastas minsann inte mat i onödan av eleverna i Skorped.

Skorpedskolan är en F-6-skola med 41 elever och där är det Ann-Chatrin Hellström som jobbar som kock i skolan, ett arbete hon trivs med även om hon till sommaren går i förtida pension.

– Vi har arbetat aktivt med matsvinnet. Sedan vecka 8 i år har vi aktivt pratat med eleverna om matsvinn, vi har vägt och grejat. Det märks att det ger effekt och att barnen taggade till extra under själva tävlingsveckan. Det var flera dagar som det inte kastades någon mat alls under den veckan, konstaterar Ann-Chatrin Hellström belåtet.

Att det ger effekt att ha en levande dialog om matsvinn är tydligt. Tänket fortsätter att hänga med bland eleverna.

– Jag ser ju nu efteråt att eleverna fortsätter, de försöker att inte kasta mat. Vi fortsätter och väger nu också, säger Ann-Chatrin Hellström.

Skolan har även tittat närmare på de 0,2 gram som blev Skorpedsskolans resultat. Vikten är lite mindre än ett majskorn.

Fritt att resa inom Sverige – om man följer restriktionerna

SVERIGE Det är fritt att resa inom landet från den 13 juni, om man är symptomfri och följer övriga restriktioner som fortfarande gäller. Det meddelade statsminister Stefan...

Vårdpersonal i Sollefteå belönas med gåva

SOLLEFTEÅ Sollefteås kommunanställda har lägst snittlön i länet - men nu får personal inom vård och omsorg en gåva värd 500 kronor per månadsanställd, efter beslut i...

Morddömd vill bli friad

MELLANSEL I september ifjol inträffade ett knivdåd där en man omkom. Nu vill den man som dömdes för dådet i både tingsrätt och hovrätt att även Högsta domstolen tar upp ärendet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport