Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Stationshuset i Skorped förgylls snart med en restaurang igen. Förberedelser pågår för Ellinor Andersson och Bogdan Gheorghe som flyttade in ”på riktigt” i måndags. Foto: MARIA BOSTRÖM

Sätter krydda på Stationshuset

God mat med lokal prägel. Eller kanske klimatsmarta måltider med lyxig knorr. Inom kort ska Bogdan Gheorghe och Ellinor Andersson öppna restaurang i Stationshuset i Skorped.
– Vi har inte allting klart ännu, utan vi jobbar med att hitta så lokala odlare och producenter som möjligt, beskriver paret sina förberedelser.

SKORPED · Published sep 5, 2020 at 12:15

En gävlebo och en rumän. Det är paret Ellinor Andersson och Bogdan Gheorghe som så sent som i måndags ”på riktigt” flyttade in i stationshuset och nu finslipar inför öppnandet som sker närmare mitten av månaden enligt planen.

Ellinor och Bogdan kommer närmast från Riksgränsen där de jobbade på samma restaurang. Bogdan är kock med många års praktisk erfarenhet och har närmast vuxit upp i köket. Bland annat har han jobbat i såväl England som Frankrike som i Sverige och då även på restauranger med Michelinstjärnor.

Ellinor å sin sida är ingen utbildad kock, men flexibel och erfaren av restaurangarbete som många gånger beskrivs som stressigt. Trots det lyckades Amor skicka några välriktade pilar på arbetstid och paret har närt drömmen om en egen verksamhet.

I Skorped fann de vad de sökte.

– Det är ett vackert hus med närhet till lokala landbrukare och närodlat. Dessuto är Skorped mycket vackert och lugn. När det heller inte fanns någon restaurang här i Skorped såg vi en möjighet att skapa en restaurang, konstaterar Bogdan Gheorgh.

Det blir därmed Bogdan som sköter kockandet medan Ellinor Andersson hjälper till med servering och övrigt som ingår i att driva restaurangverksamhet.

Nu är det med andra ord full fart inför öppnandet av restaurangen som är planerad mot mitten av september om allt klaffar i tid. Därför pågår renovering likväl som hen hemsida byggs upp och leverentörer sökes. Just det lokalproducerade är prioriterat för paret.

– Vi har inte allting klart ännu, utan vad vi jobbar med är att hitta så lokala odlingar och uppfödare som möjligt. Vår plan är att öppna den 11:e september, men vi är inte helt säkra på det ännu, säger Ellinor Andersson och fortsätter.

– Vi ska försöka koncenterea oss på lokalproducerat, även om det även blir lite annat.

Det återstår med andra ord lite jobb innan det vankas restauranginvigning och en meny med lokal prägel på råvaror och med lyxigt handlag. Men att det är rätt satsning är Ellinor och Bogdan övertygade om.

– Vi startar ett nytt liv med boende och restaurang i Skorped. Det känns intressant och spännande med ett nytt liv i vackra Skorped.

Och när inte restaurangen kallar, då har Ellinor och Bogdan en bra utgångspunkt för många av deras intressen, såsom vandring, skidåkning på både längd och höjd, cykling, klättring och naturliv på det stora hela.

Helt sonika en dröm som går i uppfyllelse.

Vi startar ett nytt liv med boende och restaurang i vackra Skorped. Det känns spännande!

Fler nyheter från Örnsköldsvik och Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Skrev under för stärkt demokrati

ÖRNSKÖLDSVIK I år är det 100 år sedan första riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt i Sverige, ett jubileum för demokratin som uppmärksammas landet runt. En del i detta är...
Sport