Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Satte fokus på energifrågorna

Det brådskar med beslut i energifrågor. Det budskapet gjordes tydligt när riksdagsledamoten Camilla Brodin, kd, talade på Kristdemokraternas julfest i EFS-lokalen i Happsta.
– Det brådskar med nya beslut i energifrågorna i Sverige. Vi har ingen elbrist i Sverige i dag totalt sett. Men efterfrågan ökar och om vi inte bygger ut produktionen kommer brist att uppstå om några år.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 23, 2019 at 13:15

För klen kapacitet var en annan del av budskapet hon förde fram.

– Vi har dessutom för liten kapacitet i överföringarna från norra till södra Sverige och stora brister lokalt som hämmar utvecklingen i bland annat Täby där jag bor och på vissa platser i södra Sverige.

Camilla Brodin sitter i näringsutskottet och är talesperson för sitt parti i bland annat energifrågor. Under dagen i Örnsköldsvik gjorde hon besök både hos Sekab och Sanmina och blev imponerad över den högt utvecklade tekniken hos dessa.

Hon är vice ordförande i riksdagsgruppen och berättade att Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna begärt skyndsamma samtal med regeringspartierna samt C om energipolitiken. De tre partierna har nio punkter de vill samtala om. Bland dessa ingår fortsatt satsning på kärnkraften efter 2040 och underhåll av de reaktorer som är igång.

– Sverige har en fantastisk mix där kärnkraften och vattenkraften svarar för 80 procent el produktionen med 40 procent var. Resten kommer från en växande vindkraftsproduktion, solceller och kraftvärmeverk med mera. Alla är överens om att vi ska komma bort från fossila bränslen i elproduktionen. Och för att nå det målet bedömer vi kristdemokrater att kärnkraften behövs under ganska lång tid.

Den energipolitik som nu gäller slöts av fem partier 2016 och nu anser KD att det är dags för en förnyelse. I Täby hämmas till exempel tillväxten av ett köpcentrum just nu på grund av brist på el i det lokala nätet.

Camilla Brodin sa också att familjepolitiken var en av de frågor som gjorde att hon blev kristdemokrat. Hon har bland arbetat på KD:s förbundskansli och varit kommunalråd i Täby innan hon valdes in i riksdagen 2018. I Täby sköter privata arbetsgivare 49 procent av välfärden inom vård och omsorg. Eget företagande är viktigt samtidigt som ingen får ge efter på kraven på kvalitet inom vården.

Kvartetten Pop och Rock från Mellansels musikfolkhögskola medverkade med ett knippe julsånger som inledning. Lars Forsén är ordförande för KD i Örnsköldsviks kommun och hälsade välkommen.

Flytt till nya lokaler för bygghandeln i Bredbyn

BREDBYN Nordemans Järn i Bredbyn ska flytta. Till hösten väntar nya lokaler efter väg 348 i höjd mellan infarten till Återvinningen och Anundsjö Byggnads AB. – Det är klart det...

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Här föds företagare

Härnösand För fjärde året i rad har landsbygdsentreprenörerna startat. I är det på förfrågan av Härnösands kommun som den går av stapeln på Sambiblioteket.

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.

Svårläkt sår var cancer - fick amputera benet

ÖRNSKÖLDSVIK Ett blödande sår under hälen. Det fick en kvinnlig patient att söka sig till hälsocentralen Ankaret där såret smordes och blev omlagt. Orsaken troddes vara eksem,...

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

ÖRNSKÖLDSVIK Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i...