Tisdag 21 januari 2020

Nordsverige

Satte fokus på energifrågorna

Det brådskar med beslut i energifrågor. Det budskapet gjordes tydligt när riksdagsledamoten Camilla Brodin, kd, talade på Kristdemokraternas julfest i EFS-lokalen i Happsta.
– Det brådskar med nya beslut i energifrågorna i Sverige. Vi har ingen elbrist i Sverige i dag totalt sett. Men efterfrågan ökar och om vi inte bygger ut produktionen kommer brist att uppstå om några år.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 23, 2019 at 13:15

För klen kapacitet var en annan del av budskapet hon förde fram.

– Vi har dessutom för liten kapacitet i överföringarna från norra till södra Sverige och stora brister lokalt som hämmar utvecklingen i bland annat Täby där jag bor och på vissa platser i södra Sverige.

Camilla Brodin sitter i näringsutskottet och är talesperson för sitt parti i bland annat energifrågor. Under dagen i Örnsköldsvik gjorde hon besök både hos Sekab och Sanmina och blev imponerad över den högt utvecklade tekniken hos dessa.

Hon är vice ordförande i riksdagsgruppen och berättade att Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna begärt skyndsamma samtal med regeringspartierna samt C om energipolitiken. De tre partierna har nio punkter de vill samtala om. Bland dessa ingår fortsatt satsning på kärnkraften efter 2040 och underhåll av de reaktorer som är igång.

– Sverige har en fantastisk mix där kärnkraften och vattenkraften svarar för 80 procent el produktionen med 40 procent var. Resten kommer från en växande vindkraftsproduktion, solceller och kraftvärmeverk med mera. Alla är överens om att vi ska komma bort från fossila bränslen i elproduktionen. Och för att nå det målet bedömer vi kristdemokrater att kärnkraften behövs under ganska lång tid.

Den energipolitik som nu gäller slöts av fem partier 2016 och nu anser KD att det är dags för en förnyelse. I Täby hämmas till exempel tillväxten av ett köpcentrum just nu på grund av brist på el i det lokala nätet.

Camilla Brodin sa också att familjepolitiken var en av de frågor som gjorde att hon blev kristdemokrat. Hon har bland arbetat på KD:s förbundskansli och varit kommunalråd i Täby innan hon valdes in i riksdagen 2018. I Täby sköter privata arbetsgivare 49 procent av välfärden inom vård och omsorg. Eget företagande är viktigt samtidigt som ingen får ge efter på kraven på kvalitet inom vården.

Kvartetten Pop och Rock från Mellansels musikfolkhögskola medverkade med ett knippe julsånger som inledning. Lars Forsén är ordförande för KD i Örnsköldsviks kommun och hälsade välkommen.

Föreläsning om pionernas värld

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av januari ska sommarens rabattprimadonnor lyftas fram, det i en föreläsning av Leena Liljestrand. Hon är ordförande för Svenska Pionsällskapet och...

Mer pengar till kommuner

LÄNET Det blir mer pengar till både region och landsting. Det framgår efter en presskonferens där bland andra Emil Källström (C) från Örnsköldsvik tillsammans med finansministern...

Tajt VM-kval på ett isigt Kallehov

ÖRNSKÖLDSVIK För tredje året på raken, så fick ÖMK Rundbana förtroendet att köra ett VM-kval i isracing och med två hemmaåkare i startfältet, så var det upplagt för spännande...