Tisdag 19 mars 2019

Nordsverige

Mer vårdande tid är tanken med projektet. Foto: ARKIV

Samarbete ska renodla hemtjänsten

Sociala företag som sköter städning och hemtjänstpersonalen ska ägna sig åt vård och omsorg. Det är tanken när hemtjänsten inleder ett samarbete med Samhall.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 26, 2018 at 06:15

Hemtjänstens samverkan kring sociala tjänster är ett projekt som kommer att pågå under ett år i fyra hemtjänstområden i centrala Örnsköldsvik.

Det är en så kallad reserverad upphandlng som välfärdsförvaltningen tecknat avtal med Samhall om städtjänster, dels i hemtjänstens grupplokaler, dels hos personer som beviljats städning som insats från hemtjänsten.

– Genom att Samhalls medarbetare sköter städning kan hemtjänstens medarbetare ägna sig åt den vård och omsorg de är utbildade för och vill arbeta med. Vi använder resurser och kompetens på ett mer effektivt sätt och skapar en mer attraktiv arbetsmiljö för våra medarbetare, kommenterar Ingrid Zinner som håller i projekt.

När det handlar om städningär det behovet som avgör beslut om städinsats.

Insatserna kommer därmed att vara detsamma, men med Samhalls personal istället för hemtjänstens.

Precis som tidigare är det också till kommunen som betalningen görs för städhjälpen.

– Vi ser inte någon risk med att detta ska bidra till någon övertalighet bland hemtjänstens medarbetare, konstaterar Lena Hurtigh, avdelningschef ordinärt boende.

Vi använder resurser och kompetens på ett mer effektivt sätt och skapar en mer attraktiv arbetsmiljö.

Om projektet

  • Proejktet pågår under ett år
  • Projektet testas i fyra hemtjänstområden i centrala Örnsköldsvik Centrum, Västra, Gullänget och Renen.
  • Grundtanken är att resurser och kompetens ska användas så effektivt som möjligt, det vill säga att hemtjänstpersonalen kan ägna sig åt vård och omsorg och sociala företag sköter städningen.

Regeringen hör Sollefteå

STOCKHOLM Regeringen lyssnar på Sollefteå. Men några löften ger man inte. Så går det att sammanfatta det möte som Sollefteå kommun tillsammans med åtta andra mindre kommuner har...

Föräldrar delar inte lika

LÄNET Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen. Det visar senaste kvalitetsindex från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Men det...