Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

"Räds inte våra fem stora rovdjur"

”Orolig för att vistas i naturen pga rovdjur?" Frågan lyste på väggen och välkomnade de ca 130 personer som kom för att lyssna på Linda Thelins föreläsning om möten med våra rovdjur.
Frågan är berättigad för enkäter visar att 44 procent av svenskarna är rädda för att möta björn i naturen. Motsvarande siffra för varg är 25 procent.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published jan 5, 2020 at 06:15

Linda började med att berätta allmänt om våra fyra stora rovdjur i Sverige, där björnen är mest utbredd med knappt 3000 individer.

De flesta björnar finns i landets norra och mellersta delar, men sprider sig även söderut.

Hon berättade också att vargstammen i Sverige består av ca 300 individer, med mestadels utbredning i mellersta Sverige. Tilläggas kan också att de fyra nordligaste länen varit undantagna för att hysa vargrevir, medan det numera av Naturvårdsverket anses finnas utrymme för vargrevir i Jämtlands län.

Lodjuret är näst mest utbrett av de fyra rovdjuren och finns i alla län på fastlandet. Järven finns vanligen i fjälltrakterna och man har beräknat att det i dag finns ca 680 individer.

Efter den allmänna genomgången och lite om djurens biologi, var det dags för prat om möten med varg och Linda konstaterade att det är ytterst ovanligt att varg angriper människor.

Senaste fallet i naturen är så långt tillbaka som 1821, när en varg i Gysinge angrep och dödade en människa. Störningsförsök som gjorts har visat att vargarna i genomsnitt gick undan redan på 85 meters håll.

Hon lämnade även råd om vad man gör om man ändå trots allt hamnar öga mot öga med en varg. Ge sig tillkänna och dra sig tillbaka var huvuddragen, vilket också gällde när hon senare kom in på möten med björn.

När det gäller störningsförsök med sändare på björnar, visade det sig att 70 procent av dem går undan och av de 600 björnarna var det ingen som reagerade negativt eller aggressivt.

När det gäller björn är dock angreppen på människor fler och sedan 1977 är det noterat 61 incidenter, varav 2 med dödlig utgång.

Merparten av incidenterna skedde under jaktsituationer och ofta med hund inblandad. En fördjupning kring förhållandet jägare och rovdjur i övrigt, var inte aktuellt under den här kvällen.

En av de intresserade åhörarna var Kurt Söderlund, som ofta är ute i naturen.

– Det är klart att man ibland funderat på vad man gör om det skulle dyka upp ett rovdjur, säger Kurt. Det har inte hänt, men en gång stötte jag på en älg på 10-15 meters avstånd och nog steg pulsen lite. Tidigare under kvällen hade konstaterats att även möten med älgar kan sluta illa, även om det inte är ett rovdjur.

– Det var en jättebra och saklig föreläsning, fortsätter Kurt och extra bra med information om hur man ska bete sig om man kommer riktigt nära.

En frågestund avslutade kvällen och där avhandlades såväl grizzlybjörnar, mårdhundar, tassavtryck och om vargen slår vildsvin.

Frågan i ingressen? Ja, nog borde de som lyssnat på Linda Thelins föreläsning vara lite mindre oroliga nästa gång det är dags för en tur ut i naturen.

Våra 5 stora rovdjur

  • Själva begreppet "De fem stora" är snott från Afrikas "The big five".
  • Sveriges fem stora rovdjur är brunbjörn, varg, lo, järv och kungsörn.
  • Av dessa är det framförallt varg, kungsörn och lodjur som äter kött medan järven äter både byten den fällt själv och as samtidigt som brunbjörnen kan äta lite av varje och det snarast är på ren individnivå hur mycket kött en björn äter.
  • Lodjuret är Europas största kattdjur.
  • Kungsörnen kan flyga i en hastighet av 190 kilometer i timmen.
  • Järven är ett mårddjur.

5

stora rovdjur finns i Sverige.

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Svårläkt sår var cancer - fick amputera benet

ÖRNSKÖLDSVIK Ett blödande sår under hälen. Det fick en kvinnlig patient att söka sig till hälsocentralen Ankaret där såret smordes och blev omlagt. Orsaken troddes vara eksem,...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.

Nu fraktas vindkraftverken på små vägar mot Västra

SOLLEFTEÅ Snart börjar bygget av de nya vindkraftverken vid Björkvattnet. Detta trots protester från åtminstone vissa närboende som anser att vindkraften både stör och förfular....

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

ÖRNSKÖLDSVIK Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport