Fredag 13 december 2019

Nordsverige

Per-Anders Sjödin för MHF lokalt och MHF:s vd Göran Sydhage uppvaktade tillsammans Cathom Nordgren i mitten. Förutom blommor och diplom fick han också 10 000 kronor av sponsrade pengar. Foto: SVEN LINDBLOM

Prisades för rådigt ingripande

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har delat ut 2019 års pris för rådighet i trafiken till Cathom Nordgren, Domsjö.
– Det här är ett pris som vi delar ut högst en gång per år, säger MHF:s vd Göran Sydhage som kom till Örnsköldsvik för att dela ut priset tillsammans med Lars Olov Sjöström som är MHF:s trafiksäkerhetschef. Cathom Nordgren får priset därför att han på ett rådigt sätt stoppade en rattfyllerist under midsommarhelgen i år.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published nov 19, 2019 at 06:15

Händelseförloppet inleddes med att en ledig polis såg en man som uppträdde konstigt i en butik i Domsjö. Han larmade sina kolleger som gjorde en utryckning. Det ledde till en polisjakt i ett bostadsområde i Domsjö med påslagna sirener. Föraren vägrade att stanna.

– Han körde runt kvarteret i väldigt hög fart bland cyklande och lekande barn, berättar Cathom Nordgren. Jag tänkte på barnen och på att bilisten troligen skulle komma ett varv till. Jag körde ut min egen bil mitt i gatan och sprang därifrån.

Och mycket riktigt. Bilisten kom och körde ned i diket på ena sidan om min bil och sladdade över till den andra sidan där det blev stopp. Där lämnade han bilen och sprang. Men polisen var snabbare och kunde gripa honom.

Det hela slutade således lyckligt. Rattfylleristen kunde gripas och lugnet kunde återställas i bostadsområdet.

– Poliserna vara glada över att mannen kunde gripas, säger Cathom Norgren. Men de var inte oreserverat glada över mitt agerande. Det mumlades en aning om att det också kan vara farligt med civil inblandning i den här typen av biljakter.

MHF anser emellertid att det var väldigt bra att en rattfyllerist så snabbt kunde gripas. MHF har som devis att ”Ingen ska dö av rattfylleri”.

– Trots detta vet vi att ungefär var tredje olycka med dödlig utgång beror på fylleri eller droger, säger Göran Sydhage.

MHF har ett landsomfattande nätverk för anhöriga till dem som drabbats av rattfylleri med dödlig utgång.

– Vi har ett 50-tal familjer aktiva i detta nätverk, säger Lars Olov Sjöström. Det finns väldigt mycket tragik bland dessa. Helt okänt för de allra flesta är till exempel att var femte av dem som drabbas av sorg aldrig mer orkar återgå till sina arbeten.

"Det har känts som rena häxprocessen"

SELTJÄRN Närmast en unik situation. Det är läget för Arne Gavelin som i fredags förmiddags blev fri från förvaltarskapet han levt under i drygt ett års tid. – Jag kan inte känna...

Arne är kvitt förvaltarskapet

SELTJÄRN Nu är det över. Förvaltarskapet har hävts. Det har varit lite drygt ett års kamp för Arne Gavelin som sattes under förvaltare i november ifjol. I dag har Ångermanlands...

Trafikolyckan utredd så långt det bara går

KRAMFORS Före jul kan förhoppningsvis polisens utredning av den allvarliga trafikolyckan med fem ungdomar inblandade överlämnas till åklagare. – Ett par förhör återstår men det...

Cancerframkallande brytning

SOLLEFTEÅ Skanska har nu åter börjat använda sin bergtäkt vid den stora kvartsgången i Skärvsta. En process som är cancerframkallande om man inte använder rätt skyddsutrustning....

Erika vill ge en kul jul till alla

ÖRNSKÖLDSVIK Tillsammans kan man göra skillnad. Det är utgångspunkten för Erika Howcroft som sedan flera år har drivit insamlingen ”En kul jul för alla” inför jul. – Det jag...