Söndag 20 oktober 2019

Nordsverige

Företagen ringer upp kunden och påstår att försäkringen inte gäller om de inte ser till att imkanalen är rensad. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Örnsköldsvik · Published aug 18, 2019 at 15:15

Runtresande företag ringer upp kunder och berättar att de har tagit över ventilationsrengöring från sotarna.

De säger att det är viktigt att ventilationen blir rengjord på en gång för att försäkringen ska gälla och eftersom de bara är i området en begränsad tid.

Men lagen som krävde att imkanalerna regelbundet skulle rensas togs bort 2004.

– De verkar rikta in sig mycket på äldre som kommer ihåg lagen, säger Ulf Arthursson, chef på Örnsköldsviks Sotningsdistrikt.

Ulf tror också att äldre blir utsatta eftersom det kan vara lättare för de unga att googla företagsnamnen, se recensioner och jämföra priser.

Företagens tjänster kan vara flera tusen kronor dyrare än vad det skulle kosta att anlita vanliga sotare.

Vad ska kunderna göra för att undvika att hamna i det här?

– Ring runt till olika firmor och jämför priser. Vi på sotningsdistriktet ringer inte upp. Ska vi komma och sota en eldstad så skickar vi ut en information per post med kontaktuppgifter.

Det är bra att höra med sin vanliga sotare om de vet något om man får dylikt samtal.

Sjöstedt talade skamlig politik

ÖRNSKÖLDSVIK Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt ömmade starkt för kurderna när han talade inför ett hundratal personer på Ungdomshemmet i Örnsköldsvik. Det innebär knökfullt...