Måndag 22 juli 2019

Nordsverige

I maj väntar rättegång för mannen, boende i Örnsköldsviks kommun, som är misstänkt för pengatvätt. Foto: PRESSBILD

Örnsköldsviksbo i väntan på rättegång för pengatvätt

En man i 70-årsåldern boende i Örnsköldsviks kommun står åtalad för pengatvättsbrott. Totalt handlar det om minst 150 000 kronor som slussats vidare från så kallade fall av whishing, bedrägerier där folk blir lurade via telefon att använda sitt bank-id för att låsa upp åt bedragarna.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 31, 2019 at 11:15

Det är under tre månader, mellan januari och mars 2017, som mannen ska ha tagit emot åtminstone 153 000 kronor på sina bankkonton, pengar som härrör från bedrägerier där offren blivit uppringda och frånlurade sina inloggningsuppgifter till banken.

Därefter har man genom inbetalningar och överföringar slussat dessa pengar vidare till andra mottagare, antingen själv eller berett andra tillträde till sina bankkonton för samma ändamål.

Åtgärderna med att slussa runt pengarna har syftat till att försöka dölja att pengarna härrör från brottslig verksamhet och även att främja möjligheterna för någon annan att tillgodogöra sig pengarna.

Gärningarna bedöms, uifrån förhör, ha begåtts med uppsåt och insyn i vad för slags hantering det rört sig om.

I åtalet finns det listat fyra personer som drabbats av bedrägerier där pengarna i slutändan landat på den åtalade mannens konto.

Dessa fyra personer, varav en en rörelsehindrad åldring, yrkar skadestånd på mellan 9 000 kronor och upp till 50 000 kronor vardera. Samtliga har blivit uppringda av en person som hävdat att deras dator drabbats av virus vilket kunde åtgärdas för en rimlig summa.

I själva verket försvann det åtskilliga tusenlappar för samtliga när den person som skulle ge support väl fått tillgång till dator och bank-id.

Det en flera hundra sidor tjock utredning där mannen i 70-årsåldern nu står åtalad för pengatvätt. Mannen förnekar brott men medger de faktiska omständigheterna med flyttande av pengar mellan olika konton och olika banker.

Rättegången ska äga rum i början av maj månad och beräknas ta en halv dag i anspråk. Straffet för penga-tvätt kan bli två års fängelse, anses brottet vara grovt kan det bli sex år.

Storsatsning på turism i Junsele

JUNSELE Nu satsas närmare 16 miljoner för att förbättra turismen i Västra. Denna gång är utgångspunkten Junsele.