Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Öppet hus med säkerhet i fokus

– Ökat risktänkande och avdramatisering av blåljus, är några av våra mål, när vi bjuder in till öppet hus, säger Erica Moberg, som är samordnare när Brand och säkerhet och Trafik och park bjuder in till öppet hus.
Besökare kom i stora skaror och halvtimmen före stängning, hade 2 115 personer räknats in.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published maj 16, 2019 at 06:15

Krisberedskap och skadeförebyggande är i ropet och det bjöds på en hel del kring detta.

Den som kände för det, kunde i ett spel testa reaktionsförmåga och bromssträcka, utan att vare sig riskera skråmor på bilen eller någon persons liv och hälsa.

Men med en bra påminnelse om vikten av att lätta på gasen, som en nyttig erfarenhet i bagaget.

En av tipsslingans frågor fanns också i lokalen och belyste väl, att parkeringsregler kan vara krångliga.

Krisberedskap hade en egen monter i stora hallen och förutom att lära mer om vad man bör ha hemma om det blir kris av något slag, så kunde sådant vinnas på de gratislotter som delades ut.

Strax intill var kön lång till den voltbil som förevisades och där den som ville fick prova att volta ett varv fastspänd i bilens bälten. En av alla som testade var 8-årige Robin Jonsson från Järved.

– Det var lite läskigt, men kändes ändå bra och häftigt, säger Robin och roligast hittills. Detta efter att även ha hunnit prova att släcka eld och kollat in arbetet vid trafikolyckan.

Trafikolyckan var ju inte en riktig sådan förstås, utan en skrotfärdig bil som arrangerats med en person i förarsätet, som spelade skadad.

Det var många av besökarna som gjorde avbrott i andra saker och bevittnade räddningspersonalens arbete vid trafikolyckan.

Allt från när räddningsledaren anländer, tätt följd av brandbil och extrabil och alla med blåljus, till hur den skadade tas om hand och bilen säkras, innan arbetet kan fortsätta. Teamarbetet fungerade utmärkt och fortsatte med att klippa bort taket på bilen, innan den skadade på ett säkert sätt kunde tas ut och läggas på bår.

Brandbilar på rad fanns uppställda utomhus och det var ett populärt inslag för många att få provsitta en brandbil. Det är just ett av leden i att avdramatisera allt detta med blåljus, som Erica Moberg nämnde om och med såväl föräldrar, som far- och morföräldrar i sällskap, så verkar det vara ett lyckat koncept.

En som i vart fall trivdes stort i brandbilen var 5-årige Kevin Dahlberg från Husum, som kollade in det mesta i förarhytten och till och med hittade en ficklampa att lysa med.

– Det är bra och roligt, säger Kevin, vilket även kunde uppfattas utan ett endaste ord.

En framtida brandman kunde även skönjas, när snart 2-åriga Elvira Gustafsson från Flärke, Gideå äntrade brandbilen för andra gången. Fiskdammen hann hon med emellan, men tillbaka till brandbilen var ett måste, så här första gången på öppet hus hos Brand och säkerhet.

Det var också första chansen för henne, eftersom Brand och säkerhet tillsammans med Trafik och park kör dessa öppet hus vartannat år.

– Det är nu fjärde gången vi kör, säger samordnaren Erica Moberg och intresset verkar bara bli större för varje gång.

Premiär i sammanhanget var det att man tog hjälp av hävaren (en slags modern stegbil) vid det populära godisregnet.

Det blev räddningsaktion och utryckning med blåljus, för att släcka det godissug som uppstått under de första timmarna och Petter Lundgren och Marcus Abrahamsson, blev för en stund de populäraste brandmännen i stan.

Sammantaget ett lyckat arrangemang med brand och säkerhet i fokus, där verkligen nytta och nöje samsades på bästa sätt.

Det var lite läskigt, men kändes ändå bra och häftigt!

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...