Söndag 26 maj 2019

Nordsverige

Naturnyfiken forskning som drift

– Jag hade kommit ganska långt i min byråkratiska karriär innan jag cyklade omkull 1998, berättar Solveig Nordin Zamano, Bredbyn, litet blygsamt.
– Jag var byrådirektör och handlade bland annat miljöfrågorna för Arlanda flygplats. Jag var projektsekreterare för hela miljöprövningen av tredje landningsbanan och handläggare för bullerfrågorna.

BREDBYN · Published dec 2, 2018 at 06:15

Miljöprövningen för Arlanda var landets största miljöprojekt vilket ledde till en mycket tung arbetsbörda. Hon var också under en period ensamstående mamma med två barn.

Hon sa upp sig och började på Uppsala kommuns miljöförvaltning med källsortering, återvinning och buller med utställningar och information.

– På den tiden var orken hur stor som helst, säger hon. Det är väl ingen överdrift att säga att jag arbetade väldigt hårt med både studier och yrkesliv fram till dess jag som 48-åring cyklade på en isfläck och allt förändrade sig. Jag dråsade i vägen och fick en kraftig whiplashskada som inte verkade så farlig strax efteråt. Men kort efter den cykelolyckan ramlade jag och var dessutom med om med om en bussolycka. I flera år gick jag omkring som en zombie och tappade dessutom minnet kring det som hänt i mitt liv. Min särbo vårdade mig i flera år.

Solveig berättar att det var jobbigt att träffa människor som kände igen henne utan att hon kunde ge samma gensvar. Detta finns dessutom kvar.

– Folk kan tro att jag är högfärdig på något vis när jag inte känner igen dem.

Solveig är fast förankrad i Ångermanland och flyttade så småningom till Bredbyn framförallt för att fördjupa sina och omgivningens kunskaper om Peter Artedi som föddes den 27 februari 1705 i Anundsjö.

Hon har bott i Uppsala i många år och gått i skolor i Grundtjärn, Näsåker, Åsmon, Skorped, Ramsele och Sollefteå. Är initiativtagare till att en Artedigrupp bildades 2012 som låg till grund för att en Artedikommittén inom hembygdsföreningen kunde bildas.

Hon har på olika sätt bidragit till att sprida kunskap om Peter Artedi som var samtida med Carl von Linné. Artedi är känd som fiskforskningens fader. Hon fortsätter att forska om hans liv och vetenskapliga gärning. Numera finns en Artediutställning i hembygdsgården i Bredbyn och naturinformation längs en naturstig där. Dessutom ligger hon bakom att årskurserna 4-6 i skolan i Bredbyn tillsammans med lärarna tagit fram skolmaterial om Peter Artedi.

Hon är ofta trött på grund av rygg- och nackskador och hon måste äta kraftfulla värktabletter även om hon har ett starkt motstånd mot detta. Men det är något som inte märkts utåt på hennes aktivitet. 60-årsdagen firades i México City som är särbons hemstad.

Mindre känt är att Solveig också är en av dem som kan mest i Sverige om Pehr Löfling som, enligt Linné själv, var hans främste lärjunge. Pehr Löfling gjorde fantastiska botaniska upptäcktsresor i både Spanien och Venezuela i Sydamerika. Solveig Nordin Zamano har rest i hans fotspår och byggt broar mellan orter och länder där Pehr Löfling satt sina spår.

Solveig är också en aktiv och intresserad medlem i den mycket stora Östanbäcks släktförening på sin mors sida. Farmors far var renägande same i Gällivare sameby

– Mitt hjärta finns framförallt vid Hermansjö, säger hon. Jag var med om att bilda Hermansjöbygdens Intresseförening 2017. Vårt mål är att Hermansjöbygden ska bli ett besöksmål. Gammelgård är en finnbosättning i bygden från 1600-talets början och alla familjer som bott kring Hermansjön från början av 1800-talet till 1966 finns dokumenterade.

Solveig berättar att bygden är en del i Holmen Skogs första Ekoskog där bygdens intressanta kulturhistoria kompletteras med dalens höga naturvärden.

Jag lämnar Bredbyn med stor beundran över hennes arbetskapacitet trots sviterna av olycksfallen. I planerna ingår ytterligare aktiviteter och forskning kring Carl von Linnés lappländska resa genom Ångermanland och Medelpad.

Hon fortsätter också forska om de ångermanlänningar som arbetade och studerade nära den store botanikern.

Min särbo vårdade mig i flera år.

Personligt

Namn: Solveig Cristina Nordin Zamano

Ålder: 68 år

Född: I Gammelgård med två grannar i byn Hermansjö i Anundsjö

Familj: Särbo i Uppsala, son och dotter och fyra barnbarn

Bor: I lägenhet i Bredbyn

Hobby: Att resa, fotografera och skriva samt njuta av naturen

Alltid i kylskåpet: Rödbetor

Aldrig i kylskåpet: Pölsa

Motto i livet: Det går på något vis

Utbildning/arbete: Ekonom med internationell inriktning vid Uppsala universitet och en termin fortsatta studier vid Universidad Complutense i Madrid på ett Wallenbergstipendium. Talar och skriver flytande engelska och spanska och talar även franska och tyska.

Hjärtat: – Mitt hjärta finns framförallt vid Hermansjö.

Matnyttigt föredrag

KRAMFORS Stringo i Nyland har med sina fordonslyftare vuxit runt om i världen och lever allt mer på export. Kraven är stenhårda och att hitta rätt kompetens är avgörande för...

Det blir lättare att få ett tillfälligt alkoholtillstånd

RAMSELE I fortsättningen är det lättare för lastbilsträffen och andra tillfälliga arrangemang att få tillstånd att servera alkohol. Det har kommunstyrelsen i Sollefteå beslutat.

Färre länsbor röstar i förtid

LÄNET Allt fler svenskar vill förtidsrösta i EU-valet. Framför allt är det i storstadsregionerna som fler gått till valurnorna i förväg. I glesbygdslänen är utvecklingen den...