Lördag 8 augusti 2020

Nordsverige

Miljongåva öppnade Café Svea

Mikko Oskari Kavén kom som sjuårigt finskt krigsbarn till Svea och Evert Andersson i Köpmanholmen 1941. Efter Mikkos död 2007 överläts enligt hans testamente 30 miljoner kronor till Nätra hembygdsförening, som tack vare gåvan kunde öppna Café Svea till minne av hans adoptivmor.

Köpmanholmen · Published aug 10, 2019 at 11:15

Mikko Andersson, som sedermera adopterades av Svea och Evert Andersson, ville att hans kvarlåtenskap på 30 miljoner kronor skulle användas till att bevara och utveckla museiverksamheten i Köpmanholmen.

– Hans donation kom verkligen som en överraskning. Tack vare den kunde vi köpa in huset, renovera det och öppna Café Svea 2015, säger Magnus Näslund vid Nätra hembygdsförening som var mottagare av Mikko Anderssons mångmiljongåva.

Pengarna förvaltas sedan 2008 av en stiftelse.

– Meningen är att pengarna aldrig ska ta slut, utan det är avkastningen som ska användas.

Huset som nu rymmer Café Svea var förut ett bostadshus, där Svea och Evert bodde i en lägenhet från tidigt 1930-tal och fram till slutet av 1960. Evert var befallningsman på bruket och ansvarade för herrgårdens jordbruk. Svea var hemmafru och dotter till smeden.

Mikko kom till familjen Andersson i december 1941 efter att hans far stupat i kriget mot Sovjetunionen.

Han blev var i Köpmanholmen, tog studenten i Örnsköldsvik 1954 och flyttade till Stockholm, där han arbetade vid LM Ericssons personalavdelning.

– Han levde sparsamt. Han var ensamstående, hade ingen bil och bodde i en enrumslägenhet. Han var också en tidig aktiesparare, berättar Magnus Näslund.

Mikko Andersson hade starka känslor för Köpmanholmen, och han besökte regelbundet sina adoptivföräldrar så länge de var i livet.

Café Svea, som är en hyllning till Mikkos adoptivmamma Svea, fungerar i dag som sommarcafé. Huset rymmer också hembygdsföreningens kontorslokaler.

Lisa Forsberg, Elsa Sundin och Ivar Åsell från Solna utanför Stockholm har stannat till vid Café Svea på väg till Skuleberget.

– Det är en lugn och jordnära plats, konstaterar Ivar.

Elsa tillägger:

– Jag gillar det här stället. Det är så mycket från förr i tiden.

Tack vare Mikko Anderssons donation har hembygdsföreningen också kunnat renovera bruksmuseet ett stenkast bort. I huset, som är brukets äldsta bevarade byggnad från 1864, bodde bland andra brukets maskinist och smed.

Idag är interiören återställd som en tidsenlig smedsbostad från 1920-talet. Stora mängder föremål och fotografier minner också om brukets övriga historia.

– Tack vare Mikko kan vi jobba mer professionellt med det här, framhåller Magnus Näslund.

Det finns planer på att ytterligare utveckla brukets museiområde genom att återuppföra en byggnad som kallades ringarbönninga. Huset rymde arbetarbostäder, och revs 1981.

Köpmanholmens historia

  • Köpmanholmen är ett före detta brukssamhälle som grundades på 1860-talet då en ångsåg byggdes vid Nätraåns utlopp i havet.
  • Industrin utökades 1907 med en sulfitfabrik och 1930 med en sulfatfabrik. Familjen Hedberg ledde företaget Forss AB i tre generationer fram till 1960-talet.
  • 1964 upphörde gamla bruksepoken när NCB övertog industrierna. Sågverket upphörde 1977 och 1982 lades massaindustrin ned.

Risk för ökad smittspridning

LÄNET Trots att smittan minskar i Västernorrland finns det en risk för en ökad smittspridning i länet. Detta enligt scenarier som tagits fram för Västernorrland.