Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Med kvinnors öden och kvinnors kraft som tema

Kvinnornas historia under 1900-talet var temat för en lunchträff på äldreboendet Rönnen. Margareta Burman, Umeå, berättade om hur hon föddes som surrogatbarn 1938 i Örnsköldsvik.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published jun 4, 2019 at 06:15

Hon har skrivit böckerna ”min beskärda del” och uppföljningen ”av fröjd och smärta”. Margareta berättade om sin mormor, sin mamma och sitt eget liv under 1900-talet.

Böckerna har tidigare recenserats i Nordsverige. Dessutom visade Hantverksgruppen förkläden från 1900-talet från den tiden när kvinnorna var hemmafruar.

Professorn Hans Rosling turnerade i flera år med en tvättmaskin på sina föreläsningar och sa att det var den uppfinningen som gjorde att hans mor kom loss från hemmet och kunde tjäna pengar och ge honom en utbildning.

När kvinnorna var bundna med tvätt, strykning, barn och matlagning behövdes rejäla förkläden vilket visas i den pågående utställningen.

Hantverksgruppen består av en grupp damer som gillar att träffas och skaffa sig kunskap om hantverk som stickning, tovning och slöjdhantverk av olika slag.

Gruppen träffas på Rönnen på onsdagar med Rut Martinell som sammanhållande.

Dagen som Margareta Burman var inbjuden var det fest för alla på Rönnen, allmänheten och vissa speciellt inbjudna. Bland andra kom Dan Olsson som är ordförande för Reinhold och Signe Erikssons stiftelse samt Barbro Olsson som är stiftelsens kassör.

Reinhold och Signe Eriksson är viktiga personer i Margareta Burmans andra bok.

Han var agronom och blev med tiden förmögen. Parets stora sorg var att de inte fick några barn. De övertalade därför sin piga, en flicka från Nätra, att föda dem ett barn. Margareta Burman föddes men för pigan blev det en katastrof.

Margareta Burman är efter det hon vet i dag hängiven motståndare till alla former av surrogatmödraskap både i Sverige och i utlandet.

Reinhold Erikssons fond har 18 miljoner

  • Reinhold Svensson hustrun Signe har donerat pengar till två stiftelser som bär deras namn.
  • Den stora stiftelsen har en förmögenhet på 17-18 miljoner kronor beroende på hur aktiekurserna står. Avkastningen på aktierna delas ut varje år.
  • I fjol blev det 21 stipendier á 8 000 kronor som gick till kvinnor för utveckling av lantbruk och annat företagande på landsbygden helt enligt intentionerna i testamentet.
  • Den andra minnesstiftelsen förvaltas av kommunen och är betydligt mindre med en behållning på 290 000 kr vid årsskiftet.
  • Enligt testamentet ska avkastningen gå till välförtjänta elever främst från landsbygden. 5 170 kronor delades ut under fjolåret.

Jour som kan göra nytta

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.