Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Med hjärta för generationsskogen

Skogen som omgivning och även livsrum. För skogsägaren Maria Selqvist är skogen en plats av mångfald där hon laddar batterierna, fyller skafferiet såväl som håller sig sysselsatt.
– Jag tog motorsågskortet 2014. Det var mycket givande!

STORBORGAREN · Published okt 14, 2018 at 06:15

För närmare tio år sedan återvände Maria med familjen till Storborgaren, byn i övre Anundsjö där hon själv är uppväxt.

– Vi hade funderat och kommit fram till att vi ville ha en skogsfastighet, återberättar Maria Selqvist där hon sitter i köket hemma i Storborgaren med utsikt över sjön.

Det var då hennes föräldrar började fundera på att lämna ifrån sig skogshemmanet med ålderns rätt och låta någon av barnen ta över. I tur och ordning fick barnen frågan, sex till antalet som de är. När frågan ställdes till Maria och Alexander tog de en vecka på att fundera, sedan tackade de ja.

– Det kändes helt rätt.

Från Djupsjö, Skorped gick så flyttlasset till för Maria synnerligen bekanta trakter, då med äldsta dottern Hilma som var 1,5 år och med barn nummer två på tillväxt. Snart tio år har gått och beslutet känns lika genomgjutet rätt nu som då.

Därmed är hon också den tionde generationen som brukar familjeskogen.

– En väldigt givande sak med att vara skogsägare tycker jag, det är att man till viss del kan förädla skogen själv. Vi har en bysåg där vi nyligen sågade plank av virke från en mindre gallring och några vindfällen. Det ska bland annat användas till att bygga bänkar för utomhusbruk.

– Vi brukar röja själva. Det är den skogsåtgärd som vi enklast kan utföra på egen hand, i mån av tid.

Själv när hon en önskan om att kunna vara mer ute i skogen. Nu jobbar hon som undersköterska vid Bredbyns Hälsocentral. Även där har hon, i rollen som provtagare, en fördel av skogsintresset. Att prata skog med patienterna är ofta ett ämne som faller i god jordmån och kan även ta fokus från nervositetskapande blodprov.

Skogen är både rekreation, svamp- och bärplockningsplats såväl som en arbetsplats. Med motorsågskörkortet avklarat 2014 har det blivit ett antal stunder i skogen tillsammans med Husqvarnasågen.

– Kursen går ut på fällteknik - att kunna fälla trädet dit man vill ha det och mycket säkerhet. Jag skulle vilja gå fortsättningskursen då man lär sig mer om att hantera svåra och farliga träd, en verklig fokus på säkerhet.

Andra saker som finns på Marias bucketlist är att ta jägarexamen, kunna delta i älgjakten för köttet och inte minst fågeljakten.

– Fågeljakt med trädskällare vore oerhört spännande. Jag vill också att lära mig köra traktor. Vi har en gammal BM.

En annan dröm hon när är att få fara ut på nån av öarna som ingår i skogsskiftet och tälta, gärna under vintern som är en årstid hon älskar.

Ifjol valdes hon in i rådet för Anundsjö sbo, vilket fungerar som en länk mellan markägare och Norras skogsägareförening. Anundsjö sbo anordnar bland annat den årligt återkommande familjeskogsdagen vid forna Brattsands vildsvinsfarm.

I sitt uppdrag ska Maria fungera som kursansvarig för Anundsjö sbo, vilket är något hon längtar att få bita tag i. Där ser hon skogsekonomikurser som en viktig del för att folk ska få ut så mycket som möjligt av skogsägandet. Skoglig skatteplanering helt sonika.

Men framförallt är det så att man mår bra i skogen, något hon påpekar känns tydligt fysiskt. Harmonin i skogen och inte minst den särskilda doften som uppstår när hon drar igång motorsågen och luften fylls av en blandning av färskt trä och sågbränsle samtidigt som spån börja flyga iväg från björken hon kapar ner.

– Att vara i skogen och må bra av det. Att bo i en sådan här by, det är så givande. Det kan vara så tyst och lugnt. Jag gick ut en höstmorgon och det enda jag hörde var ljudet av löv som föll från ett träd. Fantastiskt!

– Jag har ju valt att bo så här och det trivs jag med. Man ska vara medveten om att man inte får någonting serverat, men jag tycker ju att jag är privilegierad att bo så här. Jag trivs både att umgås med folk och att kunna vara helt ensam. En känsla av frihet!

Det är känslan av att vara fri att bo så här!

Om Maria

Namn: Maria Selqvist

Familj: Döttrarna Hilma, 11 år, Maja 9 år och maken Alexander.

Bor: Skogshemman i Storborgaren, byggt på 1950-talet

Intressen: Skog, att måla, hålla på med motorsågen, hänga med vänner

Läser: – Jag läser när jag går och lägger mig. Det brukar bli deckare eller rockstjärnornas självbiografier

Film: The Anckorman med Will Farrell. Jag tycker att humor är bland det viktigaste. Hur drygt någonting än är går det bättre humor.

Motto: Det ger sig!

5 ords självbeskrivning: Lugn, stark, humoristisk, avslappnad, dagdrömmare. – Jag har haft författardrömmar länge, på olika nivåer. Jag har en dröm att dag skriva om den här byn, inte bara släktforskning utan ge människorna kött och blod.

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...