Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Lustfylld trädgård där zonerna gallras bort

En värmande havsvik och mycket av trädgården tryggt planterade i krukor. Det har, tillsammans med ett intresse för tropiska växter, gett Bergströms trädgård ett exotiskt anslag. Trädgården är det stora gemensamma intresset för Karin och Lars Åke Bergström.

STRÖMSÖN · Published sep 8, 2019 at 11:15

I trädgården återfinns över 1 000 olika växter. Här finns det givetvis rosor, hosta, liljor, pioner och riddarsporre, men även betydligt mer oväntade plantinslag. Såsom agave, palmer och andra exotiska växter som vanligtvis inte återfinns på våra breddgrader.

I varje fall en sällsynt syn utomhus i en svensk och därtill norrländsk trädgård med över 300 krukväxter från hela världen.

– Där är det Lars Åke som har kommit med intresset. Han har jobbat med marknadsföring och rest över hela världen och därmed sett mycket exotiska växter. Därifrån kommer det inslaget. Däremot kommer intresset för tillandsior och köttätande växter från mig, berättar Karin Bergström.

– Jag har fascinerats av dem, de har ett näringsupptag som skiljer sig från andra växter. Tillandsior lever på det som finns i luften, det är luftväxter. Köttätande växter får sitt näringsintag från de insekter som ramlar in i kannorna.Bladen dör efter fångst.

Odlandet i krukor som vad möjliggör zonsprängandet. Varje säsong är det över 300 krukor med växter som ställs fram och ger trädgården karaktäristiska intryck. Vilket också innebär en hel del arbete med att bära ut och in krukor i början av säsongen.

Men hur började det då med trädgården?

Allt fick sin start när Lars Åke och Karin övertog hennes föräldrars sommarstuga på Strömsön i Arnäsvall. Då fanns det inga direkta planer på att förändra den befintliga gårdsplanen, något som i dag har blivit det stora gemensamma intresset för makarna.

Från början var det en vanlig 60-talsinpirerad trädgård med några rabatter med perenner och ettåriga växter tillsammans med raka slänter. Men när Karin gick i pension började hon odla lite grann i pallkragar och när Lars Åke gjorde detsamma var det med inställningen att nu skulle det odlas. Sedan dess har det onekligen skett en rejäl utväxling på växtligheten i trädgården.

Många olika biotoper på tomten, filosofin att plantera mest på hösten och flitigt användande av appen Gardenize i kombiantion med ett stort trädgårdsintresse har gett en välfylld och lustfylld trädgård med inspiration från världens alla hörd.

När blir ni ”klar” med trädgården?

– När den här trädgården blir klar, då vill vi inte vara här längre. Den är ju en del av vårt liv. Den blir aldrig klar så länge vi lever.

Plats finns det alltid någonstans!

300

krukor med växter, minst, ställs ut varje sommar.

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Svårläkt sår var cancer - fick amputera benet

ÖRNSKÖLDSVIK Ett blödande sår under hälen. Det fick en kvinnlig patient att söka sig till hälsocentralen Ankaret där såret smordes och blev omlagt. Orsaken troddes vara eksem,...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.

Nu fraktas vindkraftverken på små vägar mot Västra

SOLLEFTEÅ Snart börjar bygget av de nya vindkraftverken vid Björkvattnet. Detta trots protester från åtminstone vissa närboende som anser att vindkraften både stör och förfular....

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

ÖRNSKÖLDSVIK Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport