Tisdag 4 augusti 2020

Nordsverige

Little Gerhard rockade loss på hembygdsgården

I 60 år har Karl Gerhard Lundkvist stått på scenen men det kanske inte är så många som förknippar det namnet med rock’n’roll. Säg Little Gerhard, så skiner de som var ungdomar på 50- och 60-talet upp belåtet och minns rockidolen från den tiden. Nyligen framträdde han på Nätra Hembygdsgård.

NÄTRA · Published aug 13, 2019 at 06:15

Karl Gerhard föddes 1934 i Västerås. Efter att ha varit till sjöss några år, där han brukade uppträda i land, hamnade han i Stockholm.

Där fick musiken stor betydelse för den unge Gerhard, som tidigt anammade rock’n’rollens fartfyllda toner. Elvis Presley var en idol. Mötet med Elvis 1959 i Tyskland, där denne gjorde sin militärtjänstgöring, är en av höjdpunkterna i karriären. Då var Little Gerhard lanserad som ”The Scandinavian King of rock’n’roll”. Året innan hade han utsetts till Sveriges rockkung och rock’n’rollen fick allt större genomslag, med svenska artister som Rock-Olga och Rock-Ragge.

- Det blev mer och mer musik och vi blev kända i Stockholmstrakten med en massa spelningar på skolor och fritidsgårdar under 1957.

På nyårsaftonen var det premiärspelning med eget band på anrika Nalen. Sedan kom genombrottet med ”What you’ve done to me”, som Paul Anka spelat in i USA och skivan sålde i 20 000 exemplar bara i Stockholm. 1958 hände allt på en gång. Han spelade rock’n’roll i två Åsa-Nisse-filmer och tredje EP-skivan gjorde dundersuccé. Det var Louis Primas slagdänga ”Bouna Sera” som blev en hit i Little Gerhards tappning. Den blev hans första guldskiva.

Han var populär i hemstaden Västerås.1959 lockade han 5500 besökare till folkparken. Det blev också skivinspelningar tillsammans med Lill-Babs. Karriären gick spikrakt uppåt men när popvågen svepte in över landet med utländska band som The Beatles och svenska band som Hep Stars fick rock’n’rollen svårare att hävda sig. Även om Little Gerhard fortsatt att vara aktiv på scenen var det inte samma sug efter rock’n’roll längre.

Han har arbetat som musikproducent och låtskrivare, Sven-Ingvars ”Jag vill resa bort”, är ett gott exempel på det senare. På 2000-talet blev det vintrar med nöjesjobb i Thailand där träffade han sin blivande fru.

– Hon serverade på hotellet där jag spelade och vi blev förtjusta i varandra. Inför sista hemuppehållet fick jag ur mig ”Tänk om vi skulle gifta oss”. Nästa gång jag kom, så hade hon förberett det mesta kring det och så blev det, ler han.

Om det är en yngre fru eller musiken som håller honom ung i sinnet, låter jag vara osagt. När han står på scenen märks inga sviter av cancersjukdomen ett par år tillbaka. Little Gerhard levererar fortfarande old-fashioned rock’n’roll med bravur.

Micke väcker beundran med sin häftiga drömbil

HÄRNÖSAND Bilar är ett grundmurat superintresse hos Mikael Vestlund. Tack vare en driftig polare lyckades han komma över drömbilen- från en dag till en annan. Polisforden utgör...

Bara hälften får delta vid mötet

LÄNET Även i fortsättningen kommer bara halva regionfullmäktige träffas för sammanträden. Detta på grund av coronaviruset.

Örnsköldsvik kan tappa utbildningar

ÖRNSKÖLDSVIK Nya regler för idrottsutbildningar på gymnasienivå kan komma att missgynna Örnsköldsvik. Nu har det kommit ett förslag där de så kallade nationella...