Onsdag 2 december 2020

Nordsverige

Lär dig att använda fotzoomen

Knappast något annat påverkar dina bilder lika mycket som fotzoomen. Och det bästa med den är att den är gratis, den passar till alla kameramodeller och du har den dessutom alltid med dig. Kan det bli bättre?

ÅNGERMANLAND · Published jul 26, 2020 at 11:15

Det är med fotografering som med idrott; ju mer man tränar desto mer tur har man.

Eller som den legendariske fotografen Henri Cartier-Bresson, bland annat känd för sina ikoniska gatufotografier, en gång uttryckte saken:

– Det är de första 10 000 bilderna som är de svåraste.

Cartier-Bresson arbetade med en Leica småbildskamera med ett fast normalobjektiv, alltså inget zoomobjektiv.

Den rätta bildkompositionen fick han således skapa med hjälp av fotograferingsavståndet, eller fotzoomen som vi fotografer lite skämtsamt föredrar att kalla det.

Då zoomobjektiven blev allt vanligare under 1970-talet, minskade försäljningen av objektiv med fast brännvidd snabbt med en femtedel.

Dessutom slutade då många foto-
amatörer att variera bildutsnittet med hjälp av fotograferingsavståndet. Nu fick zoomen ersätta promenadskorna.

I detta avsnitt av vår mobila fotoskola, skall vi titta på hur du kan påverka bildens perspektiv genom att matcha fotzoomen med kameraobjektivets brännvidd.

Som allra mest får du användning av dessa kunskaper om du har en mobilkamera av senaste modell, för oavsett märke och operativsystem så tycks tillverkarna vara överens om trenden; nu skall mobilerna ha flera objektiv.

Fast egentligen handlar det om att mobilerna nu har flera kameror, en för varje objektiv.

Tack till Bäckströms Radio & TV AB i Robertsfors för lånet av en toppmodern mobiltelefon. Med hjälp av denna modell, en mobil med flera kameror och väldigt hög bildupplösning, har vi kunnat illustrera denna artikel.

Kanske har du någon gång besviket klivit in i ett dockskåpslitet vardagsrum på en husvisning, ditlockad av mäklarnas tjusiga bilder.

Med hjälp av vidvinkelobjektiven har många småhus genom åren förvandlats till rena rama palatsen.

Och nu tycks den senaste trenden på mobilkamerorna vara just det; nu har dom fått en supervidvinkel.

Därmed blir våra mobilkameror ännu mer lämpade för interiörfoto, inte minst i trånga miljöer.

Men de passar även som handsken till arkitektur, mode och kanske framförallt inom natur- och landskapsfoto.

Motsatsen, alltså teleobjektiv, är sport- och naturfotografernas måsteutrustning.

Inte minst för fågelfotograferna, som med hjälp av dessa långa, tunga och ofantligt dyra objektiv kan komma även de minsta sparvarna och finkarna tätt inpå livet.

Så i en snar framtid får vi säkert se flera märken av mobilkameror med optiska teleobjektiv med upp till kanske tio gångers förstoring?

Men låt oss nu lämna tekniksnacket och i stället se vad som händer med våra bilders perspektiv, när vi på ett kreativt sätt kombinerar objektivets brännvidd med fotzoomen.

Om du studerar de två bilderna av bron över Kvarnbysån, den å som förbinder Göksjön med Bygdeträsket, så ser du att de ser helt olika ut, trots att de har ungefärligen samma bildutsnitt.

Bilden i mitten är kanske mest anslående. Där har jag stått precis vid början av bron och använt kameran med ett supervidvinkel.

Sedan har jag använt mig av fotzoomen, gått 25 meter bakåt, och tagit nästa bild med teleobjektivet.

Vidvinkelobjektivet drar ut perspektivet medan teleobjektivet trycker ihop det. Men bara under förutsättningen att du kompletterar med användandet av ditt billigaste redskap i fotoväskan, nämligen fotzoomen.

Eller som naturfotografen Ansel Adams brukade säga:

– Den viktigaste komponenten i en kamera är de tolv inchen bakom den.

Det är de första 10 000 bilderna som är de svåraste.

Fler nyheter från Örnsköldsvik och Ångermanland

Norra Skog både säljer och köper i miljardklassen

LÄNET Norra Skog har beslutat att köpa in sig till 30 procent i Metsä Boards massafabrik i Husum. Beslutet offentliggjordes i tisdags. Därmed blir Norra Skog en stor spelare i...

Tuff tid ger satsningar i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK Coronapandemin är inne i ett tufft skede i Örnsköldsvik, nu med över 400 dokumenterade fall i kommunen. Det är en situation som ger höga belastningar och som slår...
Nordsverige rekommenderar

Stöd till ideella föreningar

KRAMFORS Ett tillfälligt stöd har inrättats för ideella föreningar i Kramfors att söka under coronapandemin. Kommunstyrelsen har fattat beslutet då många föreningar drabbas...

Även de yngre behöver vård

LÄNET Det är inte bara äldre som behöver sjukhusvård för covid-19. Just nu vårdas även unga vuxna för sjukdomen i Västernorrland. Det framkom när Region Västernorrland höll...

Ännu fler bostäder byggs

ÖRNSKÖLDSVIK Det är ingen hejd på byggboomen i Örnsköldsviks centrum. Utöver den sammanställning Nordsverige presenterade 12 november, med cirka 700 lägenheter, har ytterligare...

Vill öka avgift för ersättningskort med 200 procent

ÖRNSKÖLDSVIK Sedan 2016 har barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun fått ett gratis ungdomskort för bussresor. Nu vill kommunen höja kostnaden för ersättningskort när ett kort...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport