Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Kommunen glömmer bort brottarna ekonomiskt

Husums brottarklubb är bäst i Sverige med 7 guld och 3 brons vid SM-tävlingarna i Arboga tidigare i år. Men nu hotar konkurs och nedlagd verksamhet om inte kommunen ställer upp på ett helt annat sätt.

HUSUM · Published aug 22, 2019 at 06:15

Husum Brottningsklubb tog 7 SM-guld och 3 brons vid tävlingarna i Arboga i maj i år och blev bästa fristilsklubb.

En av brottarna, Savdav Timori, har dessutom blivit 5:a på EM och tävlar i VM för juniorer i Tallin den 12-18 denna månad. Men nu kämpar klubben för sin överlevnad rent ekonomiskt.

– Får vi inte ett ökat stöd från kommunen går vi i konkurs, säger Thom Svensson, klubbens ordförande och allt i allo sedan decennier.

Junior-VM i hockey sponsrades av Örnsköldsviks kommun med 250 000 kronor tidigare i år och IOGT-NTO fick 300 000 till sin kongress i juni. Men brottarklubben har inte haft den turen.

– Vi fick inte ens anslag till prispengarna när vi ordnade SM i fri stil i fjol och en landskamp mellan Sverige och Finland för några år sedan, säger Thom Svensson.

Han var själv landslagsman i brottning i flera år och Husum brottnings allt i allo. Men nu är det kris med ekonomin och tålamodet börjar sina. Thom Svensson tror att stödet till klubben skulle ha varit ett helt annat om verksamheten bedrivits i Örnsköldsviks centrum.

– Vi upplever att vi ligger utanför och är bortglömda här i Husum.

Klubben har för närvarande 50-55 killar och tjejer som tränar tre gånger i veckan. Tack vare den skicklige tränaren Mehdi Farokhian har det resulterat i mycket stora framgångar både nationellt och internationellt.

– Men nu är vi trängda från olika håll, säger Thom Svensson. Den statsbudget som M och KD fick igenom resulterade i minskat anslag till Brottningsförbundet. Det innebär sänkt anslag för våra transporter, från 33 000 till 13 000 kronor i år. Därtill har vi flera ungdomar från Nordmaling med i vår träning och varken Nordmalings kommun eller Västerbottens Idrottsförbund ger anslag till verksamhet i ett annat län. Mehdi Farokhian bor i Nordmaling och har blivit prisad och hedrad som årets Nordmalingsbo och det är mycket välförtjänt, men det ger inga pengar till oss.

Kristina Sundqvist och Krister Östman är föräldrar till Ellen Östman, 16 år, som vann SM-guld i 53-kiloslklassen tidigare i år, instämmer med Thom Svensson. De anser att kommunen borde ställa upp på ett helt annat sätt för Sveriges bästa brottarklubb.

Klubbens inkomster består främst av sponsorer som Thom Svensson värvar. En mindre del kommer från medlemsavgifter, kryddförsäljning och utegym vid dammen och en del andra event. Inte ens när klubben ordnat SM-tävlingar och landskamper har kommunen ställt upp med stöd.

– Vi har tre tjejer på landslagsnivå som vi skickar på läger tre-fyra gånger per år vilket kostar klubben nära 50 000 per år, säger Thom Svensson. Vi bjöd in till en träff mellan kommunen och Svenska Brottningsförbundets ordförande Jan Åström (från Husum) och sportchefen Samuel Lund i juni i år. Båda kom men från kommunen kom endast en tjänsteman.

Husums Brottningsklubb bildades redan 1935 och har varit aktiv som ledande i Norrland sedan dess och är dessutom bäst i Sverige just nu. Hela styrelsen arbetar givetvis ideellt.

För snart ett år sedan skedde en kortare överläggning mellan klubben och tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi kom då överens om att träffas ytterligare en gång om tre veckor, säger Thom Svensson. Men denna andra gång har ännu inte inträffat. I stället började kommunen debitera 3 283 kronor per månad i hyra för hallen utan att ta reda på att det finns ett avtal från 1969 som säger att skolan fritt får vara i hallen och använda brottarklubbens redskap mot att klubben å sin sida fritt får träna i hallen.

För att finansiera verksamheten tar klubben 500 kr i medlemsavgift, 600 kronor för tävlingslicens och 600 kr i träningsavgift för deltagarna per år. Men 15 av deltagarna är ensamkommande flyktingar helt utan egna medel.

Det ger ett inkomstbortfall på 25 000 kr plus kostnader för träningskläder som klubben också får betala.

– Vi har lyckats helt otroligt bra med integrationen, berättar Thom Svensson. Vi har tagit emot 40 ensamkommande flyktingar och av dessa finns 35 kvar i Sverige och alla har arbete och sköter sig bra. Men det värdesätts inte. När vi ordnade SM i fri stil i sporthallen i Örnsköldsvik i fjol med 155 aktiva deltagare och en massa tillresta blev vi lovade bidrag till prispengarna. Men icke! Vi känner oss verkligen bortglömda.

Flytt till nya lokaler för bygghandeln i Bredbyn

BREDBYN Nordemans Järn i Bredbyn ska flytta. Till hösten väntar nya lokaler efter väg 348 i höjd mellan infarten till Återvinningen och Anundsjö Byggnads AB. – Det är klart det...

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Svårläkt sår var cancer - fick amputera benet

ÖRNSKÖLDSVIK Ett blödande sår under hälen. Det fick en kvinnlig patient att söka sig till hälsocentralen Ankaret där såret smordes och blev omlagt. Orsaken troddes vara eksem,...

Stor bredd bland sommarens semesterpratare i närradion

ÖRNSKÖLDSVIK Flera journalister, en pensionerad polis, politiker och musiker i en blandning med andra människor. Däri ligger mixen för årets sommarpratare för närradion i...