Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

JO granskar ingripande

Nu begär Justitieombudsmannen yttrande från polisen rörande ett fall där en berusad kvinna i Örnsköldsvik blev föremål för ett polisingripande.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published nov 20, 2018 at 11:15

Det var i slutet av april i år som händelserna utspelade sig som slutade med att en en kvinna i Örnsköldsvik blev föremål för ett polisingripande.

Något som i slutändan innebar att den närapå nakna kvinnan blev föremål för en LOB trots att hon var hemma vid sin bostad och dessutom hanterades så hårt att stygn efter en operation slets sönder med ful ärrbildning som följd.

Enligt kvinnan fanns ingen grund för att utsätta henne för en LOB då hon var i sin bostad, därtill anser hon att polisen förvärrade hela situationen genom att bära henne naken framför hus och grannar för att sedan släppa ned henne i snön.

Trots att kvinnan skriker ut att hon är nysydd blir hon av polisen lyft i armar och ben med buken neråt så att hon känner ur stygnen dras isär och hon anser att hennes integritet kränkts.

Nu begär JO yttrande från polisen om grunden för omhändertagandet av kvinnan enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Hur omhändertagandet förehåller sig till bestämmelsen i lagens första paragraf, andra stycket där det framgår att den som anträffas i sin bostad inte får omhändertas samt om det våld som användes vid ingripandet.

Senast i januari ska JO fått svar.

Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: ARKIV

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...