Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Herrarnas afton gjorde gott för barn

Hela 11 419 kronor kom in till Världens barn när herrarna stod för värdskapet i Gullängets kyrka. Herrarna har ställt upp för den goda saken i drygt 40 år och en av dem som varit med hela tiden är Hans Andersson. Han var med även i år.

GULLÄNGET · Published okt 28, 2018 at 11:15

Merparten av pengarna den här gången kom från försäljningen av en mycket välgjord och vacker litografi av Gullängets kyrka som konstnären Bo Westberg Gren gjort.

Tavlan blev en succé vid presentationen och säljs nu som litografi i 100 numrerade exemplar och redan har pengar börjat strömma in. Tack vare att en sponsor ställt upp med ramarna går nu hela priset för tavlan, 300 kronor, oavkortat till Världens barn.

Bo Westberg Gren bor inte i Gullänget och har aldrig gjort det. Han har ändå mycket starka band till kyrkan eftersom han gjort altartavlan.

–Ursprunglig konstnär är Nisse Kristoffersson men han målade med oljefärg glas och det höll inte, berättade Bo Westberg Gren.

– Jag var bara 25 år och hade just lämnat konsthögskolan och var medhjälpare till honom och hade inte mycket att säga till om. Redan efter tio år såg tavlan rent förskräcklig ut. Då var Kristoffersson död och jag fick i uppgift att göra en beständig tavla. Jag gjorde om nästan allt och beställde arkitekturglas som var färgat i förväg. En del bitar fick vi beställa ända från Frankrike. Sedan satte jag ihop tavlan tillsamman med hantverkare i Örnsköldsvik. Vi satte in mosaikbitarna i betong och gjorde tavlan beständig för framtiden. Den blev så hållbar att den flyttades från den gamla kyrkan byggd 1958 till den nya som invigdes 1985 med Kjell Mattsson som arkitekt.

Bo Westberg Gren berättade också om symboliken på altartavlan, från de dödas uppståndelse till himmelsfärden med kors och Kristusmonogram med mera på den flera meter höga altartavlan. Kjell Mattsson övergick till Sweco som på Herrarnas afton representerades av Martin Björklund. Han fick också ta emot originalet eftersom Sweco är stor sponsor.

Lotterierna gick som smör i solsken under kvällen till stor glädje för insamlingen till Världens barn.

De herrar som svarade för inbjudan och värdskap är Kjell Larsson, initiativtagare till litografin av kyrkan, Hasse Andersson, Göran Norlén, Gösta Andersson och Bo Westberg Gren. Församlingens kantor Lina Sundqvist svarade för solosång och musik under aftonen. Göran Norlén höll en avslutande andakt.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...