Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Glänsande hästkrafter på 1:a maj

För den som älskar glänsande krom och lack och fordonspärlor, så är 1 maj varje år stor högtidsstund i Örnsköldsvik. För 44:e året på raken så bjöd SHRA Örnsköldsvik in till färgsprakande motorshow i det som numera heter Magasinetgaraget och ett par tusen besökare kom för att njuta av tillställningen.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published maj 12, 2019 at 11:15

– Det är Sveriges äldsta motorshow, berättar Jonas Lundgren som agerar förtjänstfull speaker för dagen, och det i samma garage som vi startade i 1976.

Från Luleå i norr till Timrå i söder och Svenstavik längst västerut kommer utställningsobjekten och några av utställarna får åka hem med prisbuckla och blomsterkvast, som delas ut i olika kategorier.

– Bästa lack, bästa 2-hjuling och bästa monter är några av priserna som delas ut, fortsätter Jonas och förstås höjdpunkten ”People’s Chocie”, som publiken röstar fram och som är ett specialdesignat pris från USA.

Det är 83 objekt utställda och gott om besökare runtom i garaget, som går runt och beskådar, beundrar och kanske funderar på vem det ska röstas på, när det gäller folkets val.

När det gäller övriga priser är det en jury med 5 domare som väljer ut ”10 outstanding”, som det kallas, där helhet, lack och kvalité är viktiga kriterier. Jänkare i härliga färger är det gått om, men i motorshowen hittar man även racefordon, folkbilar, 2-hjulingar av olika slag och en del specialbyggda fordon.

Första och andra pris i de olika kategorierna delas ut i rask takt, tills bara folkets val ska kungöras och det blev Mikael Danielsson från Moliden, som fick gå fram och hämta den unika och åtråvärda plåtplaketten.

– Jätteroligt, det trodde jag aldrig. Den här bilen är den mest extrema vi gjort i ordning, säger Mikael om sin lilalackade Pontiac Chieftain från 1954 och som har få likheter med originalet.

– Vi åker gärna på träffar med jänkarbilar, berättar Mikael och Anna-Carin Danielsson och det har blivit mer än 200 fordon vi gjort i ordning genom åren.

28 liter klarlack har gått åt till den lila Pontiacen, men så glänser den också lite extra, där Mikael står bredvid med vinnarplaketten.

Sammantaget en härlig motorshow, med ett varierat utbud av utställningsobjekt och med tanke på motorshowens popularitet, så torde den kunna fira 50-årsjubielum också om några år.

Den enda lilla plumpen i protokollet var väl att många av utställarna började riva sina montrar och lämna garaget med sina fordon dryga halvtimmen innan annonserad sluttid.

Detta är Sveriges äldsta motorshow!

83

fordon fanns på plats.

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...