Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Fullt med folk på 100-årsfesten

Ett fantastiskt gensvar på Tingsans 100-årsfirande. Det möttes Mellansels folkhögskola av när tingsan besågs av i runda slängar 600 besökare i lördags.
– Helt otroligt mycket folk. En sådan tillströmning hade vi aldrig kunnat drömma om, säger skolans rektor Thomas Wahlbom.

MELLANSEL · Published okt 27, 2018 at 06:15

Ett 100-årsfirande med öppet hus, gratis rälsbuss från Örnsköldsvik till Mellansel, teaterföreställningar och konserter samt en tilltagen meny.

Då beräknat för maximalt strax under 200 besökare.

En positiv chock så till vida att det vackert renoverade Tingsan, en gång i tiden ett tingshus, lockade totalt omkring 600 gäster. Men folkanstormningen till trots gick allt att lösa.

Fler fick njuta av dagens meny bestående av smördegsbouchée med skagenröra och skinkröra som förrät, till varmrätt potatispakelse med baconindad fläskfilé och konjankssås som serverades med färgglad salladsbuffé och slutligen pavarottitårta som efterrätt.

– Vi hade räknat med en sittning och maximalt 140 personer. Kanske frigöras lite platser under måltiden, cirka 180 externa gäster. Vi hade inte räknat med omkring 600 gäster men det gick, konstaterar Thomas Wahlbom.

Den stora majoriteten av besökarna kom från centralorten Örnsköldsvik och kunde njuta av, förutom god mat även den vackra miljön samt konserter och teaterföreställningar.

Teaterföreställningen var skriven utifrån ett gammalt rättegångsprotokoll som bearbetats av Edith Östman och Thomas Sundin till en teaterpjäs och avhandlade en udda figur, tillika cykeltjuv. Då var det själva tingsförhandlingen som åskådliggjordes.

Att 100-årsfirandet skulle bli en populär tillställning märktes tidigt. Den insatta rälsbussturen fick snabbt dubbleras för att mäkta med att transportera att hugande besökare, ej inräknat de som istället tog egen bil.

Från rälsen gick resan vidare med buss där Kebbe Kristoffersson fick köra fulla bussturer med sin veteranbuss till coh från Tingsan.

– Bussen har fyllts bägge gångerna. Mycket folk, konstaterar han.

Tingsan var en gång i tiden ett tingshus, detta i början av förra seklet. Men efter bara tolv år som tingsställe upphörde denna verksamhet och byggnaden förvandlades istället till kurs- och lägergård inom EFS för att 1934 startas som nuvarande verksamhet, Mellansels folkhögskola.

Så sent som 2016 kunde Nordsverige visa nästa steg i Tingsans förvandling, då nyrenoverad för att även kunna fungera som hotell- och konferensboende. En renovering som gjordes med urskillnad och där gammal rustik stil fick ge vinn för de rätta detaljerna och färgerna med rum som andas personlighet.

Det var med andra ord en mycket fräsch 100-åring som firades i lördags. En 100-åring som stod pall för besökarantalet.

– Vi var inte beredda på det utan hade räknat med strax under 200 besökare. Uppskattningsvis var det kring 600 personer här. Vi är förbluffade och det var oerhört trevlig. Jag är så överlycklig att vi har ett kök som klarar av denne mängd besökare!

100

år firar Tingsan i Mellansel.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...