Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Porrfilter saknas på skolornas it-utrustning i Örnsköldsvik. Detta trots att skolan är mötesplatsen där elever lär varandra hitta sajter med sexuellt innehåll. (Barnen på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: PRESSBILD

Filter mot porr saknas i skoldatorer

Den it-tekniska utrustningen på skolorna i Örnsköldsvik, inklusive den utrustning som eleverna använder, saknar filter. Därmed finns det inget som hindrar elever från att porrsurfa på skoltid, oavsett ålder. Vilket ett test på en F-6-skola visar.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published nov 28, 2018 at 17:00

Med Internet blir allt lättillgängligt och idag är skolan den stora mötesplatsen där barn och ungdomar lär sig porrsurfa av varandra.

Trots detta saknas porrfilter på kommunens digitala plattformar i kommunen.

Ett enkelt test på en av kommunens skolor, en F-6-skola, visade att det är fullt möjligt att porrsurfa på en låg- och mellanstadieskola på den utrustning som eleverna själva använder.

Undersökningar visar det redan är vid 12,3 års ålder som svenska elever självmant börjar titta på pornografi via nätet. Ett faktum som kunna markeras kraftfullt genom ett så kallat porrfilter.

Frågan om porrsurfning på skolutrustning ger dock intryck att vara en väldigt het potatis för bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik, vars verksamhetschef Kristina Rastbäck avböjer att uttala sig, utan hänvisar istället till flera andra personer.

Trots flera kontaktförsök där det även görs klart att underordnade chefer svarar på frågor kring ämnet men hänvisar till verksamhetschefen, den högst ansvarige, det vill säga Kristina Rastbäck, väjer hon för en intervju och hänvisar bland annat till att fel källa skulle ha intervjuats.

Detta medan verksamhetschefen för grundskolan F-3, Mikael Breilin, konstaterar att en eventuell diskussion angående filter möjligen hållits innan han påbörjade sin tjänst för två år sedan medan det däremot auktualiserats att testa filter.

– Det jag vet är att vi skulle prova nu i höst  är att Hållängetskolan skulle prova på något filter.

Rent tekniskt är det IT-ansvariga som utför arbetet, medan besluten tas av förvaltning eller politiker.

– Jag kan inte svara på varför det inte finns porrfilter på skolutrustning. Vi arbetar på beslut från politikerna. Rent tekniskt tror jag inte att det borde vara några problem att sätta in porrfilter. Det kan finnas behov av den typen av säkerhetsspärr, säger Mikael Freidin, informationssäkerhetssamordnare för hela Örnsköldsviks kommun.

– Jag vet att det har varit på tal om det inom kommunen, jag har bara väntat på att frågan ska lyftas av någon, fortsätter Mikael Freidin.

Att frågan uppmärksammas tycker kommunalråd Per Nyhlén, S, är positivt.

– Det har precis lagts in en motion från vårt parti i det ämnet. Vi tycker att det borde finnas. Det så sent som igår faktiskt.

Enligt honom borde det finnas alternativ för antingen sätta spärr på datorer och plattor alternativt själva nätverket.

– Det kommer att bli porrfilter inom kommunen, så är det. Det måste givetvis tas fram en teknisk lösning. Kanske även borde spärras mot spelsajter också, men definitivt porrfilter. Det är högaktuellt!

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...