Onsdag 5 augusti 2020

Nordsverige

Ett gott hem för fyrbenta vänner från Rumänien

Hemma hos Birgitta Widerberg bor bland annat busiga Nemo, sociala Gina och så Ramme, som tycker om att dricka kaffe. Här bor nio hundar, som alla har flyttat hit från Rumänien.

LUNDE · Published jul 12, 2020 at 14:15

Birgitta Widerberg har växt upp med hundar, och alltid haft hundar i sin närhet. Den första som flyttade hem till henne från Rumänien var Sally som kom 2012 och fortfarande bor kvar.

Birgitta hade bara en hund kvar, efter att hennes andra hundar hade blivit gamla.

Hon började se sig om efter en kompis till honom och via en väninna fick hon kontakt med ett shelter som gav hemlösa hundar i Rumänien skydd.

Sedan dess har hon tagit hand om hundar som av olika anledningar inte fungerat att ha i sina svenska hem, eller som kommer direkt från Rumänien och som blivit omhändertagna av olika organisationer, som ger dem mat och skydd.

Det är inte alltid helt utan problem att köpa en hund från ett shelter utomlands. Hundarna kan ha blivit illa behandlade som hemlösa, och behöva tid att komma tillrätta i sitt nya hem.

Birgittas senaste hund, Nemo, var rädd i en vecka efter att han anlände. Med lite tid så kom även Nemo att känna sig trygg, och hittade hem hos Birgitta.

Hundintresset har ökat under coronavåren, och trycket på hundkennlarna är stort. Många kanske skaffar egen hund för första gången och Birgitta vill uppmana om att inte lämna hunden i bilen under sommaren. Bilen kan snabbt bli för varm för hunden.

Hon påminner också om de fina fördelarna med att köpa hund från ett shelter.

– Om du köper från ett shelter istället för kennel hjälper du också en hund som behöver det.

Om du köper från ett shelter istället för kennel hjälper du också en hund som behöver det.

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...

Örnsköldsvik kan tappa utbildningar

ÖRNSKÖLDSVIK Nya regler för idrottsutbildningar på gymnasienivå kan komma att missgynna Örnsköldsvik. Nu har det kommit ett förslag där de så kallade nationella...