Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

På lördag hålls en manifestation mot förslagen att lägga ned byskolor i Gideälvdal där framförallt Hemlingskolan och Trehörningsjöskolan ligger i skottlinjen för besparingar i form av nedläggning. Foto: PRESSBILD/GRAFIK

En livskraftig landsbygd målet för manifestation

En manifestation för att visa missnöjet. Det är tanken med den manifestation som anordnas nu på lördag.
– Det här förslaget är inte vettigt. Det finns inga kalkyler och det finns inga konsekvenskalkyler, säger Elisabeth Norberg, en av många engagerade i skolfrågan i Björnabygden.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published feb 14, 2020 at 11:15

Initiativet härstammar från landsbygden. Och naturligtvis är det nedläggningshotet mot skolor i Gideälvdal som är den bakomliggande orsaken till lördagens manifestation.

I den väntas hela Gideälvdal sluta upp i Örnsköldsvik för att visa missnöjet med hur bygden behandlas i form av nedläggningar och avvecklingar. Förhoppningen är en stark uppslutning, då kanske inte heller av enbart berörda i Gideälvdal, utan även andra landsbygdsbor med tanke på stundande strukturutredningar av skolan i hela Örnsköldsviks kommun.

– Det borde vara viktigt för alla att det finns skolor nära för alla, inte bara för Gideåälvdal. Vi vet att engagemanget är starkt. Bara sett den namninsamling som finns, den fylls snabbt på med nya namn. Alla tycker det är viktigt att skolorna finns kvar.

Förhoppningen är en stark uppslutning och att manifestationen får en stark genomslagskraft som bär fram ända till politikerna.

– Det värsta är den förändring som är på gång. Det är människor, unga människor som flyttat in. Det känns som att det är en vändning på gång för landsbygden och då är det väldigt olyckligt att det kommer förslag på att lägga ner skolor. Skolorna har funnits länge, det är väl fungerande och underbara skolor.

I tisdags kväll gjordes föreberedelser inför manifestationen vid Movattnets bygdegård, såväl plakat som banderoller förberedes inför manifestationen på temat ”Älska landsbygden”. Där var Elisabeth en av många som deltog i förberedelserna.

Elisabeth Norberg i Hemling. Foto: PRIVAT

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.

100 000 kronor i stipendium till konstnär

RAMVIK Konstnären Martin Skimutis, som förra året ställde ut i Sollefteå, har fått ett stipendium på 100 000 kronor.

Morddömd vill bli friad

MELLANSEL I september ifjol inträffade ett knivdåd där en man omkom. Nu vill den man som dömdes för dådet i både tingsrätt och hovrätt att även Högsta domstolen tar upp ärendet.