Onsdag 2 december 2020

Nordsverige

De förälskade sig i byn Rödvattnet

Allting har sin tid. Det blir uppenbart i Rödvattnet där Marc Van Tol för tolv år sedan förvärvade campingen för att kunna erbjuda ferieresor och lägerverksamhet för handikappade barn. Cirkeln slöts när den verksamheten upphörde och istället blev campingen återigen just en camping.

RÖDVATTNET · Published nov 3, 2019 at 06:15

I begynnelsen var det sett som semesterparadis för funktionshindrade barn. Det var anledningen till att Marc Van Tol för tolv år sedan övertog Rödvattnets stugby & camping.

Han är pedagog och hade då redan hus i södra Sverige och jobbade med inriktning mot handikappade barn. I anläggningen i Solberg såg han vad som kunde ge möjligheten att uppfylla sina visioner.

– Jag ville ge dessa barn en chans att komma till Sverige. Första året hade jag räknat med ett handfull intresserade, berättar Marc Van Tol.

I själv verket inkom 52 svar och det fanns absolut ett underlag för idén att tillbringa tid i Sverige, detta samtidigt som även föräldrarna hade möjlighet att åka på semester på tu man hand om så önskades.

– Vi hade även en farm i Holland med djur samtidigt som jag arbetade barn med beteendeproblem.

Därav började han ta upp grupper med barn från Holland till ångermanländska Rödvattnet, en idyllisk och naturnära by i norra delen av Örnsköldsviks kommun med närhet till strövtåg i naturen och fina fiskevatten. Fyra till fem grupper hanns med under sommaren och två till tre grupper under vintern. En verksamhet som fortlöpte fram till 2017.

– Även Holland har tagit in mycket flyktingar och då meddelade staten att det inte längre fanns pengar till de här barnen. Så jag funderade lite.. och jag hade ju köpt en camping!

Sex år tidigare hade Marc träffat Linda och efter att verksamheten övergick i en renodlad camping och stugby flyttade paret upp permanent till Rödvattnet under fjolåret.

Samtidigt som de utvecklar campingen, med flotte och bastu bland annat för att inte nämna den ljuvliga grillkåtan som minner om ett lusthus, genom att återinvestera det mesta i campingen, har även andra företagsidéer fötts. Inte minst genom det sociala samspelet med gästerna på den ofta fullsatta stugbyn.

För drygt ett år sedan startade paret Rödvattnet Ost och Nötter och sedan dess har 3,5 ton ost från holländska mathantverkare letat sig ut till kunder, precis som de egenrostade nötterna gör succé hos mångas smaklökar.

Likaså har traditionella holländska varianter av snacks blivit populära, som exempelvis ”bitterballe”. Ett snacks som ofta väcker en del fniss med namnet och därefter uppskattning och som närmast kan beskrivas som ett runt knaprigt och friterat tilltugg med välsmakande stuvning inuti.

– Det finns skillnad kulturellt mellan Holland och Sverige. I Hollande finns det mer smårätter, mer grönsaker och ett större utbud. Det gör att vi går in för att mixa med det bästa från både Holland och Sverige, konstaterar Marc Van Tol.

Andra traditionella tilltugg från hemlandet är de indonesiskt kryddinfluerade ”bami” och ”nasi” , ett smaktillskott som härstammar från forna stora fartygsnationens närvaro i nämnda region.

Med osten och nötterna ingår försäljlning och marknadsföring på olika marknader och där handlade det lite om lokal kunskap till en början.

– Svårigheten var att hitta var det anordnades marknader till en början, konstaterar Linda.

Det bästa av två världar - eller länder - är också melodin för gästerna som sedan ifjol kan serveras såväl frukost som lunch och middag medan makarna arbetar för att i övrigt utveckla aktiviteterna kring campingen och stugbyn.

Uthyresflottarna är något som uppskattas av både fiskare och ickefiskare.

Sedan ett par år sker utplantering i Rödvattnet igen, men att sitta på en flotte under fin dag går alldeles utmärkt även om man själv inte har hågen vänd till fiske konstaterar Linda av personlig erfarenhet.

– Nu finns det riktigt stora fiskar här också, säger Marc och måttar upp en rejäl fisk med händerna innan han istället plockar fram några bilder som får det att börja rycka lite i fiskarnerven.

Vad är då de stora skillnaderna mellan Sverige och Holland, bortsett från maten?

– Sverige är fascinerande. Man måste tänka och planera. Bränsle, lampolja, mat och ljus. I Holland är det små avstånd och många människor, här är det stora avstånd. Men jag gillar planering. Det gör livet mer utmanande, konstaterar Marc.

– Vi känner absolut ingen ånger att vi flyttade hit, understryker de tillsammans.

Vi går in för att blanda det bästa från både Holland och Sverige.

12

år har förflutit sedan Marc Van Tol köpte Rödvattnets stugby & camping.

Fler nyheter från Örnsköldsvik och Ångermanland

Norra Skog både säljer och köper i miljardklassen

LÄNET Norra Skog har beslutat att köpa in sig till 30 procent i Metsä Boards massafabrik i Husum. Beslutet offentliggjordes i tisdags. Därmed blir Norra Skog en stor spelare i...

Tuff tid ger satsningar i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK Coronapandemin är inne i ett tufft skede i Örnsköldsvik, nu med över 400 dokumenterade fall i kommunen. Det är en situation som ger höga belastningar och som slår...
Nordsverige rekommenderar

Stöd till ideella föreningar

KRAMFORS Ett tillfälligt stöd har inrättats för ideella föreningar i Kramfors att söka under coronapandemin. Kommunstyrelsen har fattat beslutet då många föreningar drabbas...

Även de yngre behöver vård

LÄNET Det är inte bara äldre som behöver sjukhusvård för covid-19. Just nu vårdas även unga vuxna för sjukdomen i Västernorrland. Det framkom när Region Västernorrland höll...

Ännu fler bostäder byggs

ÖRNSKÖLDSVIK Det är ingen hejd på byggboomen i Örnsköldsviks centrum. Utöver den sammanställning Nordsverige presenterade 12 november, med cirka 700 lägenheter, har ytterligare...

Vill öka avgift för ersättningskort med 200 procent

ÖRNSKÖLDSVIK Sedan 2016 har barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun fått ett gratis ungdomskort för bussresor. Nu vill kommunen höja kostnaden för ersättningskort när ett kort...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport