Söndag 31 maj 2020

Nordsverige

Coronaviruset är nu klassat som en pandemi och beräknas ge märkbara konsekvenser i Sverige, både humanitärt och ekonomiskt. Foto: PRESSBILD

Corona ger stor effekt på samhället

Besöksförbud vid samtliga sjukhus och äldreboenden, förbud mot sammankomster som lockar mer än 500 människor, inställda aktiviteter och idrottsevenemang utan publik. Därtill närmast en ”död mans hand” över turismindustrin. Coronaviruset kommer att ge samhällseffekter, inte minst ekonomiskt.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 19, 2020 at 06:15

Förra onsdagen deklarerade Världshälsoorganisationen WHO att covid-19, det vill säga coronaviruset, är en pandemi som troligen kommer att drabba hela världen. Samma dag utfärdade regeringen förbud mot folksamlingar på över 500 personer, ett beslut som drabbar framförallt olika sorters arrangemang, konserter och idrottsevenemang.

– Allmänna sammankomster och tillställningar som samlar över 500 personer förbjuds. Förbudet gäller tills vidare och tills annat meddelas, konstaterade justitieminister Morgan Johansson vid den presskonferens som regeringen höll då.

Därefter har fler restriktionerna införts och i tisdags kom beskedet om att regeringen förbereder för en eventuell totalstängning av förskolor och skolor samtidigt som man rekommenderar landets gymnaiseskolor att övergå till distansundervisning för att minimiera smittspridning.

För rese- och turismbranschen beskrivs pandemin som närmast en ”död mans hand” över intresset för resor.

– Det är helt klart att turismbranschen är en av de branscher som kommer att drabbas hårdast, och det världen över. Coronaviruset stoppar resor för både nöjes skull och affärsresor. Det är klart det kommer att påverka riktigt mycket, säger Mia Karlsson, vd för Destination Höga Kusten.

Att stora evenemang stoppas, bedömer hon kommer att påverka städer negativt då många städer är evenemangsdrivna.

Däremot tror Mia Karlsson att coronavirusets spridning kan ge en annan och positiv effekt inrikes - på längre sikt:

– Jag tror att vi kommer att märka en ”hemester-effekt”, att folk väljer att semestra på hemmaplan och i hemlandet. Vi märkte av en sådan trend redan i fjol i och med klimatdebatten. Så det tror jag kommer att märkas i större omfattning i år. Då hoppas vi att vi har erbjudanden som ska kännas lockande för att folk ska välja att semestra i Höga Kusten.

Den effekten tror även Fredrik Wedin, Verkställande Byrån, på. Någon ”corona-effekt” har inte märkts än inför sommarens konserter, som han räknar med ska kunna bli av som tänkt:

–  Om det börjar lugna sig, då kan det bli en skjuts för Sverige, inte minst sett till semester och upplevelse. Tror det kan bli en start till en större fokusering på hemlandet. Resor och upplevelser inrikes, kanske man bygger och renoverar på hemmaplan, säger han.

Det råder dock inga tvivel om att coronaviruset kommer att ge avtryck innan pandemin avklingar. Men hur svåra konsekvenserna blir, både humanitärt och ekonomiskt, är svårbedömt i dagsläget.

Klart är att börsen sjunkit som en gråsten i vatten. Därför har Riksbanken beslutat låna ut 500 miljarder kronor för att lindra konsekvenserna för företag för att konkurser beroende på pandemin ska kunna undvikas.

Morddömd vill bli friad

MELLANSEL I september ifjol inträffade ett knivdåd där en man omkom. Nu vill den man som dömdes för dådet i både tingsrätt och hovrätt att även Högsta domstolen tar upp ärendet.

"Nu har vi nått toppen på epidemin"

LÄNET Antalet dödsfall av corona ökar nu i Västernorrland. Nu har dödssiffran stigit till 84 personer men enligt smittskyddsläkrare Hans Boman har vi troligen nu nått toppen på...

Brister i digitalisering ses som hot mot demokratin

ÖRNSKÖLDSVIK I förra veckan var det sammanträdesdag för omsorgsnämnden i Örnsköldsvik. Men beslutet om att ledamöter kan delta på distans gick inte att genomföra, trots ledamöter...